Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Proizvođači peleta nezadovoljni, građani zabrinuti: I dalje se strahuje da bi cijena mogla skočiti za nekoliko stotina maraka!

Nemojte propustiti

Iako su trenutne cijene previsoke za veliki broj građana, iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da poskupljenja tek slijede.

Poremećaji na tržištu i prekomjeran izvoz rezultirali su visokim cijenama peleta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, prihvatila je inicijativu da se do kraja godine zabrani izvoz peleta iz naše zemlje. Ta odluka izazvala je nezadovoljstvo proizvođača. Ističu – takvi postupci rezultirat će zatvaranjem proizvodnih pogona.

Od najjeftinijeg načina grijanja do drastičnog poskupljenja – cijene peleta dvostruko su više u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, visoke cijene nisu jedini razlog za zabrinutost. Prijeti nam i nestašica peleta zbog sve većeg izvoza. Iz Federalnog ministarstva trgovine ističu da je situacija alarmantna, te zahtijevaju hitnu reakciju.

Geostrateška dešavanja uzrokovala su nedostatak ranijih dobavljača iz Rusije i Ukrajine što je rezultiralo da se naša privreda zbog bolje cijene okrene inozemnom tržištu. Zbog sve većeg izvoza peleta, stanovnici Bosne i Hercegovine zimu bi mogli dočekati u hladnim domovima.

– Trenutna situacija je alarmantna, prouzrokovana je ogromnom potražnjom iz inozemstva, cijeli sektor se okrenuo izvozu radi postizanja bolje cijene. Ukoliko bismo uveli zabranu izvoza, cijena bi se normalizirala – navodi za Federalnu televiziju Muhamed Helać, predstavnik kompanije Drvosječa.

Dok čekaju normalizaciju cijena ogreva, građani su u strahu od novih poskupljenja. Strahuju i od hladnijih dana jer se potraga za većom količinom peleta, uglavnom, završava bezuspješno.

Iako su trenutne cijene previsoke za veliki broj građana, iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da poskupljenja tek slijede. U narednim mjesecima, cijene peleta mogle bi biti više i za nekoliko stotina maraka. Najavom o izgradnji fabrike peleta u Kantonu Sarajevo poručuju da nije sve tako crno. Ukoliko se ovaj projekat vrijedan više od osam miliona maraka pokaže kao ekonomski isplativ, mreža proizvodnih pogona će se širiti, a sve će to utjecati na smanjenje cijena.

– Moram da kažem da smo mi jedan od rijetkih nivoa vlasti koji prvi put poslije rata osnivamo neki proizvodni pogon. Vlada KS-a želi da zaštiti potrošače u kontekstu kontrole cijene koje trenutno divljaju. Iako je ljetni period, cijene su drastično poskupjele i očekuje se rast u zimskom grijnom periodu. Želimo da građanima ublažimo sve te udare i globalnih i lokalnih ekonomskih kriza – navodi ministar privrede KS-a Adnan Delić (NiP).

Ekonomska kriza dostiže svoj vrhunac, a građanima je sve teže da priušte i ono osnovno. Topla soba u zimskim danima prijeti da postane luksuz. Dok prodavači peleta rast cijena pravdaju nestašicom na tržištu, a dobavljači krivicu prebacuju na proizvođače peleta – najveću cijenu plaćaju građani.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Još ništa od nižih cijena goriva: Ukidanje akciza nije ni stiglo na dnevni red

Snježana Novaković-Bursać obrazlaže da u prijedlogu nema ništa novo i da se radi isključivo o pokušaju opozicije da Predstavnički...

Možda vas zanima i ovo