Subota, 9 prosinca, 2023

Projekt INZ-a i partnera iz ZDK najesen se širi i u Bosansko-podrinjski kanton

Preporučeno

Predstavnici italijanskog Udruženja RE.TE. (Udruženja tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju sa uredom u Bosni Hercegovini), predsjednica Udruženja Lejla Tuzlak i direktor projekta Luka Giliberti, te načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Selvedina Sarajlić Spahić sa saradnicima, prezentirali su premijerki Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Aidi Obući projekat “Od spoznaje do zaštite: žene nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”.

Prezentaciji su prisustvovali ministar za socijalnu, politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović, te direktori Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo i Kantonalne bolnice Goražde, Salem Halilović, dr. Medina Bičo i dr. Nermina Kamenica.

Upravo se čita:  Naida Mehanović i Ajša Ramić puštene iz pritvora, izrečene im mjere zabrane

Riječ je o projektu ranog otkrivanja i liječenja karcinoma dojke, prvom ovakvom projektu u BiH koji na području Zeničko-dobojskog kantona sufinancira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), sa partnerima Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko- dobojskog kantona (ZDK), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Kantonalnom bolnicom Zenica (KBZ), uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva.

Tokom sastanka predstavljeni su institucionalni i administrativni osvrti, stavovi zdravstvenih stručnjaka i istaknuti važnost ranog otkrivanje raka dojke te razmijenjena iskustva o dosadašnjoj implementaciji projekta u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i potrebnim softverskim rješenjima za cijeli projekt.

Upravo se čita:  Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prijelazu kod Doboja

– Posebnost projekta je što “prati ishod” pregleda žene, ako je nalaz “pozitivan”, prati dalji tok liječenja, a ako je “negativan”, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izliječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje – ističe dr. Selvedina Sarajlić-Spahić.

Istaknuto je da BPK, koji posjeduje savremenu radiološku opremu, među kojima i digitalni mamograf, posjeduje dobre predispozicije za realizaciju ovog projekta, uz svu stručnu i edukativnu pomoć kolega iz Zeničko-dobojskog kantona.

Upravo se čita:  Pušteni nalozi za isplate naknada u FBiH, isplata do 10. decembra

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona zainteresovana je i daje punu podršku realizaciji ovog projekta, kojem će prethoditi snimanje situacije i potpisivanje protokola o saradnji.

Prva pozivna pisma i besplatni mamografski pregledi žena mogli bi početi u septembru ove godine, a uz jedinstveni informacioni sistem, čiju javnu nabavku je danas najavio direktor Zavoda zdravstvenog zavoda BPK Goražde Salem Halilović, to će biti još jedan doprinos ove Vlade unaprjeđenju zdravstva na području BPK Goražde.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo