Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Proljeće kuca na vrata: Meteorolog Krajinović najavio kakvo će vrijeme biti u narednim mjesecima

Nemojte propustiti

Krajinović je proljeće opisao u dvije riječi – toplije i sušnije.

Proljeće uveliko kuca na naša vrata kao sinonim buđenja, novih i ljepših početaka. Iako se često zna desiti da proljetno vrijeme biva varljivo, poznati bh. meteorolog Bakir Krajinović donosi informacije o tome kakvo nas vrijeme ovog proljeća čeka u Bosni i Hercegovini.

Prve proljetne zrake izvor su sreće za sve ljubitelje vedrog vremena, a ispijanje kafe uz uživanje u vitaminu D predstavlja omiljenu aktivnost.

O tome kakvo nas vrijeme čeka u naredna tri mjeseca, za portal Radiosarajevo.ba govori meteorolog Bakir Krajinović.

“Proljeće prema klimatolozima i meteorolozima počinje 1. marta i klimatološko proljeće u Bosni i Hercegovini prema svim raspoloživim prognoznim materijalima bit će toplije u odnosu na prosječne vrijednosti. Sva tri proljetna mjeseca bit će sa pozitivnim odstupanjem temperature zraka.”

Kako kaže, najveće odstupanje temperature očekuje se u mjesecu maju. Proljeće je opisao u dvije riječi – toplije i sušnije.

“Na sjeveru naše zemlje i u centralnom cijelu odstupanja se očekuju i do 3 stepena. Kada su u pitanju padavine, očekujemo nešto manje količine u odnosu na prosječne vrijednosti tako da proljeće 2023 godine ide u trendu proteklih sezona, prošle 2022 godine – toplije i sušnije u odnosu na prosječne vrijednosti. Kako mjesec mart odmiče, sve ukazuje na ostvarenje proljetne prognoze za prvi mjesec s obzirom da su i temperature bile više u odnosu na prosječne, a kako stvari stoje prema prognozama imat ćemo manje količine padavina u odnosu na prosječne vrijednosti. Toplije, sušnije bez ikakvih razlika u odnosu na protekle sezone, kako smo najavljivali ove jeseni i zime”, ističe Bakir Krajinović.

Mjesec mart je već ispunio očekivanja svih onih koji uživaju u dugim sunčanim danima. Meteorolog ističe kako je dosta sunca tokom ovog mjeseca i kako stvari stoje, i narednih dana bit će dosta stabilno vrijeme zbog anticiklona koji djeluje na naše vremenske prilike.

“Vrijednosti zraka tokom najtoplijeg dijela dana oko 15 stepeni Celzijusa, u Hercegovini oko 18 stepeni Celzijusa. Od nedjelje temperature idu još više, pa čak i jutarnje temperature u Bosni neće biti ispod nule kakav je slučaj bio ovih dana kada smo tokom jutra i najhladnijeg dijela dana mjerili -5 stepeni Celzijevih. Od nedjelje slijedi promjena temperaturnog režima i dosta više temperaturne vrijednosti uz dosta sunca i manje padavina”, zaključuje bh. meteorolog u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Meteorolozi najavljuju oblačno vrijeme s kišom, u nekim dijelovima BiH čak i snijeg

Danas će u jutarnjim satima u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Kiša se očekuje u...

Možda vas zanima i ovo