Petak, 17 rujna, 2021

Prometna zajednica je važan regionalni partner za BiH

Nemojte propustiti

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom na kojem su predstavljeni planovi rada Sekretarijata i napravljen osvrt na do sada urađeno u okviru Prometne zajednice.

Kako je istakao ministar Mitrović, Prometna zajednica za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važan regionalni partner, a u prilog tome govori već potpisan Ugovor o Prometnoj zajednici.

„Razvoj i povezivanje zemalja u okruženju i zapadnog Balkana znači bolji život građana, ali i bolju poziciju naše zemlje na putu ka evropskim integracijama. Također, izgradnja i sigurnost cesta, kao i ulaganje u željeznički promet, uklanjanje nefizičkih barijera za efikasniji i brži prelazak granica, prioriteti su Bosne i Hercegovine i Prometne zajednice. Svе to doprinijet ćе boljеm povеzivanju rеgiona, što je od velikog značaja ukoliko žеlimo da sе razvijamo i da našе еkonomijе idu naprijеd“, naglasio je ministar Mitrović.

Sagovornici su se složili da će ulaganje u željeznički promet direktno utjecati na ekonomski razvoj zemalja regiona.

„Mi u Prometnoj zajednici se radujemo nastavku dobre saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Nastavit ćemo da podržavamo realizaciju infrastrukturnih projekata kako bismo bolje povezali zemlje regiona sa Evropskom unijom. Politička volja u EU postoji, stoga očekujemo konkretne rezultate ministarskog sastanka 26. oktobra i samita Zapadni Balkan – EU u novembru. Današnji susret prilika je da razgovaramo o zajedničkim prioritetima, a to su modernizacija bh. cesta i poboljšanje sigurnosti na cestama te uspostavljanje i razvoj željezničkog prometa kako bi se poboljšala robna razmjena u regionu, što će direktno utjecati na ekonomski razvoj. Od posebnog značaja su investicije u Koridor Vc te mostove Svilaj i Gradiška”, istakao je direktor Zakonjšek.

Ovo je prva zvanična posjeta direktora Zakonjšeka Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, odnosno Bosni i Hercegovini od kako je novi direktor stupio na dužnost 1. augusta 2020. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo