Srijeda, 18 svibnja, 2022

Promjena u Briselu: Sve članice EU morat će glasati za uvođenje sankcija rušiteljima BiH

Nemojte propustiti

Odluku Vijeća EU na Twitteru je objavio analitičar iz Brisela Toby Vogel, koji smatra da je izmjena načina glasanja ustupak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu

Da bi Evropska unija (EU) uvela sankcije pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine, bit će potrebna jednoglasna odluka svih članica.

Naime, Evropsko vijeće jučer je donijelo odluku kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera do 31. marta 2024. godine.

U ovoj odluci se navodi da o snakcijama odlučuje “Vijeće, koje odlučuje jednoglasno na prijedlog države članice ili Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku”, što je promjena u odnosu na način glasanja koji je bio uspostavljen ranije, a koji je zatijevao kvalifikovanu većinu, odnosno 15 od 27 članova Vijeća.

Odluku Vijeća EU na Twitteru je objavio analitičar iz Brisela Toby Vogel, koji smatra da je izmjena načina glasanja ustupak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji nikada neće dati podršku za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jelena Karleuša fotografijama sa sunčanja zapalila mreže

Pjevačica je na sebi imala visoke crne sandale koje podsjećaju na čizme, te su u provokativnom fazonu išle sve...

Možda vas zanima i ovo