Petak, 25 lipnja, 2021

Pronađen lijek za alergiju na kikiriki?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja, naučnici su na tragu pronalaska načina liječenja alergije na kikiriki kod djece.

Britanski naučnici su napravili velik korak u borbi za izlječenje djece koja pate od alergije na kikiriki, piše Daily Mail. Oblik imunoterapije uspješno je nadvladao alergiju četvero od petero djece koja su imala alergijske reakcije na kikiriki opasne po život.

Tretman djeluje tako da se djecu postepeno izloži malim količinama kikirikija, i to u obliku praha pomiješanog s drugom hranom. Ta mala količina kontinuirano se povećala u naredna tri do četiri mjeseca.

U početku se liječenje primjenjuje u bolnici, zbog moguće burne alergijske reakcije, a kasnije liječenje mogu nadzirati roditelji kod kuće. Na kraju liječenja su djeca, u dobi između sedam i 16 godina, bila sposobna pojesti čak pet kikirikija u jednom navratu, pokazalo je istraživanje bolnice Addenbrooke u Cambridgeu. Neka djeca čak su razvila toleranciju na deset kikirikija, što je jednako kao da pojedu sendvič s maslacem od kikirikija.

Voditelj istraživanja, doktor Andrew Clark kaže: ‘Prije su roditelji i djeca morali provjeravati baš svaku naljepnicu na hrani i izbjegavati odlaske u restorane. Nakon tretmana većina pacijenata može bez problema pojesti i do pet kikirikija. Porodice uključene u ovu studiju kažu da im je to dramatično promijenilo život.’

Alergija na kikiriki, za koju se smatra da pogađa jedno od 50 djece, može izazvati ozbiljne probleme s disanjem. Najteže posljedice mogu rezultirati opasnim anafilaktičkim šokom koji mogu izazvati i sami tragovi oraha u hrani. Strah od slučajnog izlaganja alergenima može znatno smanjiti njihovu kvalitetu života i ozbiljno ograničiti društvene djelatnosti. Studija, objavljena u časopisu Lancet, nije prvi pokušaj izlječenja alergije od kikirikija, ali novi režim uključuje postupno povećanje unosa kikirikija s ciljem postizanja tolerancije znatno veće doze.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo