Utorak, 26 listopada, 2021

Pronađen skelet čovjeka oboljelog od raka prije 3.200 godina

Nemojte propustiti

skeletArheolozi su u Sudanu pronašli skelet čovjeka s metastaziranim rakom, star više od 3.200 godina, što je najstariji skelet ikad pronađen s tim oboljenjem koje se uglavnom povezuje sa savremenim načinom života, piše u studiji objavljenoj danas u štručnom časopisu Plas uan (PLOS One).

Ostatke ovog muškarca, po procjeni starog između 25 i 35 godina, pronašla je prošle godine u jednom grobu u Sudanu, blizu Nila jedna studentkinja s engleskog univerziteta Daram.

Ispitivanje njegovih kostiju pokazalo je da je čovjek, koji potiče iz imućne sredine, bolovao od raka s metastazama, ali nije moglo da se utvrdi da li je on i umro od te bolesti.

Radi se do danas o najkompletnijem i najstarijem skeletu ljudskog bića koje je bolovalo od ovog tipa raka, naveli su istraživači univerzietata Daram i Britanskog muzeja koji su objavili rezultate istraživanja.

Iako je rak danas jedan od glavnih uzroka smrti, vrlo je retko da mu se pronađu tragovi u arheološkim nalazima, zbog čega se veruje da je ta bolest uglavnom povezana sa savremenim načinom života i produžetkom ljudskog vijeka, navode istražitelji.

Analiza skeleta pokazuje da “forma malih lezija na kosti može samo da bude izazvana rakom mekog tkiva, iako je tačan uzrok bolesti nemoguće utvrditi samo na osnovu kostiju”, objasnila je Mihaela Binder, arheolog koja je pronašla posmrtne ostatke.

– Ovaj kostur bi mogao da nam pomogne da razumijemo takoreći potpuno nepoznatu istoriju raka – rekla je ova austrijska naučnica i ukazala
da ima vrlo malo primjera koji datiraju iz milenijumu pre nove ere, kao i da je potrebno da se bolje razume razvoj te bolesti.

Radiološka ispitivanja su pokazala lezije na kostima s metastazama na kičmi, rukama, butinama i drugim dijelovima skeleta. Istražitelji samo mogu da spekulišu o poreklu tog raka – da li je to od dima od vatre, genetski faktori ili zarazna bolest koju su izazvali paraziti.

Skelet je pronađen na lokalitetu Zapadna Amara, 750 kilometara od sudanske prijestonice Kartuma.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo