Petak, 17 rujna, 2021

Pronađen važan dokaz da je Darvin bio u pravu

Nemojte propustiti

Otkriće Pappochelysa, reptila iz doba trijasa koji neodoljivo podsjeća na kornjače, pomaže naučnicima da ispune važnu prazninu u teoriji evolucije.

Jedan od glavnih argumenata kreacionista je da nije pronađeno dovoljno fosila koji bi dokazali da je Darvin bio u pravu.

Takozvani prelazni oblici životinja mogli bi da objasne kako su ribe postale vodozemci, vodozemci reptili, a reptili sisari.

Paleontolozi, međutim, vrijedno rade da otkriju te važne karike koje nedostaju. Posljednje otkriće koje je u skladu sa teorijom evolucije je pronalazak 240 miliona godina starih ostataka reptila, čije ime u slobodnom prevodu sa latinskog glasi “kornjačin deda”.

Stvorenje odlikuju osobine guštera i kornjače, a detalji o otkriću objavljeni su u stručnom časopisu Nature.

“Pappochelys zaista predstavlja kariku koja nedostaje i to iz dva razloga”, rekao je paleontolog i vođa studije Rainer Schoch iz njemačkog Nacionalnog prirodnjačkog muzeja u Stuttgartu.

“Ostaci su mnogo stariji od bilo kojih ostataka kornjača, a anatomija primitivnija”.

Pappochelys prakornjača je 20 miliona godina starija od Odontochelys kornjače iz Kine. Do sada je pronađeno 18 fosilnih skeleta, prema kojima se vidi da je ova životinja imala dugačak rep, širok trup i lobanju sličnu onoj kakvu viđamo na današnjim gušterima.

Međutim, imala je i oklop na stomaku sačinjen od kostiju sličnih rebrima koje su počele da srastaju na više mesta.

“Pronalazak ostataka prelaznih oblika je najvažniji doprinos koji paleontologija može imati u proučavanju evolucije”, dodao je Šoh.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo