Subota, 27 studenoga, 2021

Pronađena tijela 800 male djece: Davali im vakcine za stoku, pa ih bacali u septičke jame

Nemojte propustiti

djeca-mana

Tvrdnje o tome da su djeca u katoličkim prihvatilištima za majke s djecom u Irskoj bila podvrgavana eksperimentalnom vakcinisanju ponovo su jučer iznijele na vidjelo neke od mračnih tajni tamošnjih katoličkih institucija.

Radio stanica Njustalk došla je do saznanja da se 80 djece razboljelo kada im je greškom data vakcina za stoku sredinom sedamdesetih godina, u vrijeme dok su na njima testirani drugi lijekovi, preneo je AFP.

Ove tvrdnje su uslijedile za novim dokazima o navodnoj masovnoj grobnici u katoličkom prihvatilištu u okrugu Galvej, u kojoj su pronađena tijela do 800 male djece. Na tom mjestu nisu pronađeni ni mrtvački sanduci, niti nadgrobni spomenici.

Historičarka Katrin Korles, koja je otkrila grobnicu, kaže da njeno istraživanje slučajeva smrti u prihvatilištu Sent Meri u Tuamu ukazuje da je nekadašnja septička jama u blizini zgrade prihvatilišta korišćena kao masovna grobnica.

Kuće za žene s djecom bile su namijenjene neudatim majkama, koje su zbog toga bile žigosane u konzervativnom katoličkom društvu.

VEZANO: Stravično otkriće: U septičkoj jami pokraj doma pronađena tijela 800 beba

Sada postoji zabrinutost da otkriće grobnice u Tuamu upućuje na mogućnost da su slične grobnice postojale i u drugim irskim katoličkim ustanovama.

Dablinski nadbiskup je zatražio da bude formirana istražna komisija, nezavisna od crkve i države, koja bi ispitala takve tvrdnje.

Već neko vrijeme se zna da je više hiljada djece iz katoličkih prihvatilišta primilo eksperimentalne vakcine, a mnoga od njih su to saznala tek decenijama kasnije.

Sestra Sarto iz prihvatilišta Besboro, jedne od ustanova koje su učestvovale u medicinskim eksperimentima, tvrdi da su djeca vakcinisana isključivo iz pristanak roditelja.

“Doktor bi došao ovde i pitao da li može da sprovede eksperiment i majke bi dovodile djecu kod ljekara”, rekla je ona za radio Njustalk.

Sestra Sarto tvrdi da se stanje djece kasnije pratilo i da “niko nije umro i niko nije imao trajne posljedice”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo