Srijeda, 8 prosinca, 2021

Pronađeni prisluškivači u autu i stanu tužiteljice Vesne Budimir

Nemojte propustiti

Vesna Budimir
Vesna Budimir

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jučer su započeli vještačenje službenog automobila zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH Vesne Budmir, ali i detaljni pregled njenog stana. Kako je sinoć javila Federalna televizija, u vozilu i u stanu tužiteljice Budimir pronađeni su uređaji za prisluškivanje.

Očekuje se saslušanje tužiteljice u svojstvu oštećene.

Ove aktivnosti poduzete su nakon što je Budimir obavijestila Tužilaštvo BiH da je nezakonito praćena i prisluškivana. Budimir je, saznajemo, u četvrtak sasvim slučajno otkrila napravu za prisluškivanje u službenom automobilu, koje, inače, pripada Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Zvaničnih informacija FUP-a u vezi s vještačenjem naprava koje su pronađene jučer nije bilo.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, potvrdio je za “Avaz” da je naređena istraga o ovom slučaju.

‘Tužilaštvo BiH poduzima sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti da bi se utvrdile činjenice u vezi s tim slučajem’, kazao je Grubešić.

Inače, tužiteljica Budimir vodi Odjel za ratne zločine u Tužilaštvu BiH, a slučaj njenog praćenja vodi Odjel za organizirani kriminal.

Za ovlašteno prisluškivanje nalog izdaje Sud BiH. Međutim, u nekim specifičnim situacijama to može uraditi i predsjednik Suda. Sve drugo smatra se nelegalnim i neovlaštenim praćenjem i prisluškivanjem.

(Mojportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo