Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Pronađeno beživotno tijelo četvrtog planinara

Preporučeno

Beživotno tijelo hrvatskog alpiniste Edvarda Retalja (52), koji je nestao u subotu u lavini na Kamešnici, pronađeno je na 75-metarskoj litici.

potraga za alpinistom lavinaRetaljevo tijelo pronašao je pas Aki danas oko 14,:50 sati, desetak minuta nakon što je reporterska ekipa “Avaza” napustili mjesto pretrage.

Za nestalim alpinistom tragalo je oko 150 spasilaca iz cijele Hrvatske, Livna, Posušja, Mostara, Tomislavgrada, Jablanice, a tokom dana su se očekivali spasioci iz Sarajeva i Travnika.

Upravo se čita:  Majka učenika iz škole na Šipu: Nastala je vriska i haos, oponašao je lika iz igrice i govorio “ja sam lud”

Nakon uviđaja tijelo nastradalog bit će transportirano u bazu GSS-a, nakon čega slijedi  daljnja procedura.

“Naš najveći neprijatelj u ovakvim uvjetima je kiša koja je cijelu noć padala. Potragu otežava i magla, ali stati nećemo dok kolegu i prijatelja ne pronađemo”, izjavio je samo pola sata prije pronalaska tijela poznati alpinista Stipe Božić, koji je sa koordinatorom akcije Hrvojem Dujmićem boravio u bazi, nekoliko stotina metara ispod lavine koju su spasioci neprekidno pretraživali  sa sandama i šestoricom pasa tragača.

Upravo se čita:  BiH mora biti sigurna: NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

“Dodatna teškoća je jedan veliki kameni greben za koji smo angažirali posebnu opremu da se pretraži” , dodao je Dujmić, a predsjednik livanjskog PD i GSS-a “Kamešnica”, Stipe Puđa, kaže da je pretragu otežavao mokar i težak snijeg u kojem ima i kamenja i grana koje je lavina povukla za sobom.

(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas