Petak, 25 lipnja, 2021

Propala šansa da Orić bude dostupan pravosuđu Srbije

Nemojte propustiti

Naser Orić
Naser Orić

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da ga ne raduje što je podatak o raspisivanju Interpolove potjernice za ratnim zapovjednikom nekadašnje Armije BiH Naserom Orićem izašao u javnost, jer je kako kaže, bilo šanse da dođe u Srbiju i bude dostupan pravosudnim organima.

“Ovako, napravljena je velika šteta i ostaje samo da se s kolegama iz BiH nastave razgovori o ovom slučaju”, rekao je Vekarić za RTS, prenosi Tanjug.

Vekarić je naveo da je Orić dolazio u Srbiju i da je informacija o zahtjevu za raspisivanje Interpolove potjernice zbog ratnog zločina samo nanijela štetu u ovom slučaju.

“Ne raduje što je ovo izašlo u javnost, on je imao komunikaciju u Srbiji i bilo je šanse da dođe i bude dostupan pravosudnim organima. Ovako, u predfaze, prije crvene potjernice, izašlo je u javnost i samo je nanijelo štetu”, rekao je Vekarić .

Prema njegovim riječima, Orić je u Srbiji komunicirao s ljudima koji su bili predmet interesa u potrazi za Ratkom Mladićem.

“Ne mogu analizirati gdje je procurilo, ali djelomično znamo štetu predmeta. Napravljena je međunarodna turbulencija, imate predsjednika koji prima Nasera Orića u svom uredu”, istaknuo je Vekarić.

On je istaknuo da postoji službeni odgovor direkcije koja se bavi potjernicama da on ne može biti izručen Srbiji, kao i da sada ostaje mogućnost, na temelju Protokola o suradnji s BiH, da se s tamošnjim kolegama nastave razgovori o ovom slučaju.

Ono što se službeno može reći jeste da je moguće razgovarati o ustupanju dokaza bosanskoj strani, ali je protokol zasnovan na dobrovoljnosti i pitanje je hoće li BiH upotrijebiti te dokaze, istaknuo je Vekarić.

Srbijansko Tužiteljstvo saopštilo je prošle sedmice da vodi istragu o ubistvu civila srpske nacionalnosti za koje se sumnjiče Orić i još četvorica njegovih suradnika.

Komentirajući saznanje da se nekoliko policajaca iz Srbije sumnjiči za sudjelovanje u otmici u Štrpcima, Vekarić kaže da je očito da su oni koji su imali zadatak da štite, ustvari pomagali da se otmica putnika iz voza izvrši.

Putnici su legitimisani i na neki način vršena je trijaža, ko ima kakvo prezime i ime, a nakon toga nije zaustaljen voz, nije urađen očevid, nisu saslušani popisani svjedoci, za to neko mora odgovarati, istaknuo je Vekarić.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snažno nevrijeme praćeno gradom zahvatilo područje Jahorine

Prema najavama meteorologa, danas je u pojedinim područjima u BiH moguće nevrijeme, pljuskovi, grmljavina i grad. Nevrijeme praćeno gradom i...

Možda vas zanima i ovo