Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Prošao pokraj zemlje: Ogroman asteroid “vukao” za sobom vlastiti mjesec (Video)

Nemojte propustiti

Veliki asteroid kasno sinoć po centralnoevropskom vremenu prošao je pokraj Zemlje, “vukući” za sobom svoj mjesec, piše CNN.

Asteroid koji je NASA nazvala 1998 QE2 nije došao dovoljno blizu da bi postojala mogućnost da se zabije u Zemlju. Najbliže Zemlji bio je oko 23 sata po našem vremenu, kada se približio na oko 5,8 miliona kilometara, što je više od 15 puta dalje nego što se od naše planete nalazi Mjesec.

NASA je ranije objavila kako će astronomi dobiti priliku za “najbolji pogled na ovaj asteroid ikada”. Naučnici su na ovaj trenutak čekali desetljeće i po, otkad je otkriven 19. avgusta 1998. godine.

“Ovo je sigurno jedan od asteroida na koje moramo paziti. Jedan je od prvih uspjeha u našem proučavanju velikih asteroida koji mogu udariti u Zemlju i izazvati globalnu katastrofu”, kazao je Pol Kodas iz američke svemirske agencije NASA.

Astronome je iznenadilo otkriće da uz asteroid “putuje” i njegov mjesec. Asteroid 1998 QE2 je u prečniku dugačak 2,7 kilometara, što je dovoljna veličina kako bi ga NASA nazvala “potencijalnim ubicom grada”.

(Večernji.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo