Utorak, 11 svibnja, 2021

Prosječna neto plata u RS u aprilu 798 KM

Nemojte propustiti

Prosječna mjesečna neto plata u aprilu iznosila je 798 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.316 KM, saopštila je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković. Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je prosječna neto plata isplaćena u aprilu, u odnosu na mart, nominalno manja za 0,2 odsto, a realno veća za 0,9 odsto.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Čičkovićeva je navela da je, u odnosu na prosječnu neto platu u 2012. godini, prosječna neto plata u aprilu ove godine nominalno manja 2,4 odsto, a realno za 2,7 odsto.

“Najviša prosječna neto plata je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.274 KM, najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, a hotelijerstvo i ugostiteljstvo 536 KM”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je navela da je u aprilu, u odnosu na mart, najveći nominalni rast neto plate zabilježen u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane; hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 5,4 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 3,3 odsto i prerađivačka industrija 1,5 odsto.

Čičkovićeva je dodala da je nominalno niža plata u područjima ostale uslužne djelatnostiza 5,3 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za dva odsto, građevinarstvo za 1,5 odsto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada jedan odsto.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović tvrdi: Javnost će danas biti šokirana kada pokažem dokumente o saradnji Rusije i RS-a, Dodik će proći kao bos po trnju

Samostalni zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović poručio je da od mirnog razdruživanja nema ništa, te da se premijer i...

Možda vas zanima i ovo