Srijeda, 8 prosinca, 2021

Prosječna plata nije dovoljna ni za pola potrošačke korpe

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u decembru prošle godine koštala je 1.824 KM, a prosječna neto plata za ovaj mjesec od 820 KM potrošačku korpu pokrivala je sa oko 44 odsto, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Porodice u Republici Srpskoj najviše novca trebalo je da izdvoje za nabavku hrane – 679 KM, za troškove stanovanja i komunalnih usluga 567 KM, za tekuće održavanje domaćinstva 102 KM, za odjeću i obuću 139 KM, za higijenu i njegu zdravlja 76 KM, za prevoz 195 KM, te za obrazovanje i kulturu 81 KM.

Prosječne decembarske plate u građevinarstvu iznosile su 548 KM, administrativnim i uslužnim djelatnostima 545 KM, u umjetnosti, zabavi i rekreaciji 562 KM, prerađivačkoj industriji 601 KM i u trgovini 608 KM.

U saopštenju se ističe da prioritet u Republici Srpskoj mora biti jačanje privrede, kao i pojačan rad kontrolnih organa i sankcionisanje poslodavaca koji ne provode zakone i kolektivne ugovore.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo