Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Prosječna porodica u BiH mjesečno troši skoro 2.000 maraka, a prosječna plaća iznosi 932 KM!

Nemojte propustiti

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je samo 47,1 posto.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za oktobar 2019. godine iznosi 1.978,91 KM i za 36,30 KM skuplja je od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za avgust 2019. iznosila je 932 KM (posljednji podatak objavljen Federalnog zavoda za statistiku) i za osam KM je niža od prosječne plaće isplaćene u julu 2019. godine.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,1 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Potrošačku korpu čine prehrana (41,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,7 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (8,6 posto), odjeća i obuća (15,2 posto), prijevoz 7 posto) i održavanje domaćinstva (6 posto).

Podsjećamo, u septembru potrošačka korpa iznosila je 1.942 KM i bila je čak za 428,2 KM jeftinija nego u avgustu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo