Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Prošla godina od pokretanja istrage: Dodikova ikona sakuplja prašinu, Ukrajina još nije dostavile tražene dokumente

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Ukrajina je, nakon što je objavljena informacija da je Dodik Lavrovu poklonio ikonu, tvrdila da je riječ o ikoni staroj 300 godina, koja je ukradena u Lugansku, ali još nije ponudila konkretne dokaze za to.

Tužilaštvo BiH još nije, ni godinu nakon formiranja predmeta, okončalo istragu u aferi „Ikona“ kako bi se do kraja rasvijetlilo je li ikona koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio lani šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu ukradena i radi li se o nacionalnom blagu Ukrajine.

Iako je do sada saslušano na desetine svjedoka, tužilačka odluka nije donesena. Kako stvari stoje, neće biti ni u narednih nekoliko mjeseci.

Upravo se čita:  Ministar Nešić: Od nas ipak barem malo zavisi sigurnost cijele Evrope

Razlog je taj što Ukrajina još Tužilaštvu BiH nije dostavila traženu dokumentaciju.

Ovo je jučer potvrđeno za „Avaz“ iz ove pravosudne institucije.

– Tužilaštvo BiH zatražilo je određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodnopravne pomoći. Dokumentacija nam još nije dostavljena, a potrebna nam je kako bi postupajući tužilac bio u mogućnosti odrediti se prema daljnjim aktivnostima i donošenju tužilačke odluke u predmetu – stoji u odgovoru Tužilaštva “Dnevnom avazu”.

Podsjećamo, iskaz u Tužilaštvu BiH dao je ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu vratio u Sarajevo i predao je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu. On je iskaz dao u svojstvu svjedoka, kao i Dodik.

Upravo se čita:  Dodik poručio Bećiroviću: Takvu BiH uskoro neće željeti ni Bošnjaci

Osim njih, saslušani su i Dodikovi bliski saradnici koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH. Na okolnosti posjete Lavrova iskaze su dali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić te Šefik Džaferović.

Ukrajina je, nakon što je objavljena informacija da je Dodik Lavrovu poklonio ikonu, tvrdila da je riječ o ikoni staroj 300 godina, koja je ukradena u Lugansku, ali još nije ponudila konkretne dokaze za to.

Upravo se čita:  Stevandić: Treba pričekati novi raspored snaga u svijetu, moramo biti pametni

Dokaze nije ponudio ni ambasador ove zemlje u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji se susreo prošle godine u Sarajevu s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, i Gordanom Tadić, tadašnjom glavnom državnom tužiteljicom.

Za to vrijeme ikona sakuplja prašinu u Dodikovom kabinetu. Za sada nije poznato je li uopće obavljeno njeno vještačenje. Godina je prošla u čekanju.

Iako se navodilo da je ikona vrijedna nekoliko miliona eura, iz Dodikovog kabineta tvrdili su drugačije.

Kažu da je riječ o porodičnoj ikoni i da košta od 100 do 200 eura. Ovi navodi nikada nisu potvrđeni.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo