Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Proslavljaju osmi rođendan: Radio BIR svečano uselio u nove prostorije

Nemojte propustiti

– Obilježavanje je započelo čitanjem odlomaka iz Kur’ana te dovom za žrtve stradale u terorističkom napadu koji se nedavno dogodio u Ankari uz apel da se slične tragedije nikada više ne ponove

SARAJEVO – U dijelu zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je svečano otkrivena ploča te obilježena osma godišnjica rada radio-televizije Islamske zajednice BiH “BIR” koji je uselio u nove prostorije, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje je započelo čitanjem odlomaka iz Kur’ana te dovom za žrtve stradale u terorističkom napadu koji se nedavno dogodio u Ankari uz apel da se slične tragedije nikada više ne ponove.

Opremanje novih prostorija pomogla je Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA te Ambasada Turske u BiH.

U to ime reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uručio je u ime kolektiva radija “BIR” plaketu zahvalnosti turskom ambasadoru u BiH Cihadu Erginayju.

“Ovo je važna radio-stanica koja svojim programom obogaćuje naš radijski prostor. Nadam se da muslimani BiH svakako podržavaju njen rad. Zahvaljujem se i braći iz Turske i svima koji su učestvovali da ovaj projekat dovedemo do kraja. Sada radio ima jako lijep prostor odakle može emitovati svoj program za razliku od postora u kojem smo radili. Želja mi je da u budućnosti radio ima i televizijski program”, rekao je Kavazović.

Današnja svečanost predstavlja završetak još jedne faze u tehničkom unaprjeđenju uslova produkcija programa, istakao je turski ambasador u BiH.

aa_picture_20151013_6511003_web

“Nove prostorije su najmodernije opremljene, jako smo ponosni, vidimo da je tehnologija najmodernija i to nas čini jako radosnim. Zahvaljujem se onima koji su sarađivali na ovom projektu i uspješnoj saradnji. Odnosi među Islamskoj zajednicom u BiH i Diyaneta u Turskoj su uvijek bili dobri, ali su dobili veći zamah nakon potpisivanja protokola o saradnji. Njime je predviđeno da se ti odnosi na svim poljima unaprijede. Današnjim otvaranjem smo podstakli nešto što već dugi niz godina radi radio. BIR ima izuzetan program i radi sjajnu stvar”, kazao je Erginay.

Dodao je kako se najsrdačnije zahvaljuje reisu Kavazoviću na telegramima saučešća povodom terorističkog napada u Ankari.

“Na isti način se zahvaljujem svima iz BiH koji su na bilo koji način poslali svoje najtoplije poruke”, istakao je Erginay.

aa_picture_20151013_6511009_web

RTV “BIR” već osam godina kroz kvalitetne edukativne, obrazovne, kulture te informativno- političke sadržaje nastoji biti vodeći medij od javnog interesa koji poštuje te promoviše vrijednosti islama.

Eksperimentalni radijski program “BIR” počeo je sa emitovanjem 10. januara 2008. godine nakon čeka je ubrzo započeo i redovni program.

Iz rukovodstva radija “BiR” istakli su kako će i dalje promovisati društvene, historijske te dnevno-političke elemente u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima. Na tom putu, kako je poručeno, najveće zasluge pripadaju prijateljskom narodu Turske te institucijama njene države, Diyanetu, TIKA-i i turskoj ambasadi u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo