Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Prošle godine nestalo pet mališana

Nemojte propustiti

U Srbiji je protekle godine prijavljeno pet nestanaka djece, izjavila je povodom Međunarodnog dana nestale djece portparol organizacije “Astra” Elena Krsmanović.

nestala-djecaOna je naglasila da je na jedinstven evropski SOS telefon /11 6000/, koji je otvoren pri ovoj organizaciji, prijavljen nestanak pet mališana, ali da ne znači da je taj broj i konačan.

Krsmanovićeva je objasnila da se preko različitih kanala, Fejsbuk stranica, postera može doprinijeti da se veći broj ljudi informiše i da jave ako imaju saznanja o tome gdje je dijete koje se vodi kao nestalo.

Kao posebno značajno navela je to što je SOS telefon ustvari jedinstveni evropski broj koji osim u Srbiji funkcioniše i u 22 druge evropske zemlje.

“Ako imamo saznanja da je dete nestalo u nekoj zemlji ili da je iz Srbije prebačeno u drugu državu možemo u kontaktu sa određenim organizacijama obezbediti trenutnu akciju”, rekla je Krsmanovićeva.

Prema svjetskim statistikama, sve je više nestale djece, pa tako u Velikoj Britanije godišnje nestane 140.000, dok u SAD na svake dvije sekunde nestane troje djece.

Međunarodni dan nestale djece 25. maj, ustanovljen je kao znak sjećanja na šestogodišnjeg Etana Paca koji je 1979. godine nestao u NJujorku na putu prema stanici školskog autobusa.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo