Prostitucija u BiH: Muž zna šta radim, djeca ne znaju i to me boli | | Bh-index

Prostitucija u BiH: Muž zna šta radim, djeca ne znaju i to me boli

Crna hronika    Datum: 10.08.2018.    
Autor: DW

Foto: IlustracijaProstitucija u gradu na Neretvi spominje se još odavnina, a na pisanim dokumentima spominje se početkom prošlog stoljeća.

U blizini Carinskog mosta sve do 1939. godine na lijevoj obali Neretve, nalazio se lokal „Lira“ kojega su Mostarci bolje znali kao prvu javnu kuću Mostara. Osim „Lire“ Mostarci su znali i za javne kuće Davida Steinera i Josefa Mandlbauma.

Prostitucija u Mostaru se nakon javnih kuća preselila u privatne kuće kao i gostionice, a tako je sve do danas, piše Hercegovina Info.

Ipak, već jedan kraći period u blizini nekadašnje „Lire” ponekad možete sresti dvije žene koje su došle u Mostar gdje na ovaj način pokušavaju zaraditi.

Nakon dugo nagovaranja, jedna od ove dvije je pristala na kraći razgovor. Predstavila se kao Azra (sumnjamo u istinitost imena op.a.) te je rekla da ima 45 godina.

Ovim se bavi od 1992. godine, a u Mostar dođe tek povremeno, iako je jedan period radila u jednoj mostarskoj kafani. Upravo su joj i dan danas mušterije nekadašnji gosti kafane.

„Najčešće me prepoznaju nekadašnji gosti kafane u kojoj sam radila te na taj način i stupam u kontakt. Neki imaju moj broj mobitela te se i na taj način dogovaram. Rijetko sam ovdje na ulici i najčešće se zadržim tek sat – dva. U Mostar dolazim po potrebi jer ovdje je to sada dosta lošije nego ranije. Najčešće sam po Sarajevu i tamo je koliko-toliko dobro. U Mostaru sam iskreno najčešće samo u prolazu za more.”

Ističe kako joj i muž zna što radi, te da ju je i upoznao u ovom poslu.

„Muž zna šta radim, jer kako bi inače preživjeli. Imam dvije curice koje misle da radim u kafićima i ta laž me najviše boli. Ipak, ovo smatram samo poslom”.

Na upit kako se snalazi sa zakonom jer je prostitucija zabranjena u našoj zemlji, „Azra” ističe da u Mostaru nema problema jer se dosta kratko zadržava, dok je u Splitu u par navrata imala problem sa zakonom pa čak i boravila jedno kraće vrijeme u zatvoru.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.