Srijeda, 5 svibnja, 2021

Protest hrvatskih seljaka u Zagrebu

Nemojte propustiti

Nezadovoljni seljaci ispred zgrade hrvatske Vlade protestiraju zbog neisplate pomoći i poticaja.

prostesti-zgIspred hrvatske Vlade okupilo se blizu 300 nezadovoljnih seljaka. Došli su iz raznih krajeva Hrvatske, većinom iz Slavonije i Baranje, a protestiraju zbog neisplate pomoći i poticaja, izvijestila je Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Tvrde da su zakinuti za oko 40 posto novca iz budžeta, dok se, s druge strane, mjerodavni ministar hvali kako isplata seljacima još nikada nije bila tako redovita kao sada.

Tek što su riješili problem s državnim i javnim službenicima, pod prozorima Vlade novi demonstranti i novi zahtjevi.

Poljoprivrednik Šima Marijanović iz Donjih Andrijevaca obrađuje 100 hektara zemlje i država mu, kaže, duguje oko 15.000 eura poticaja.

“Trebaju nam sredstva za rad, a mi to nemamo. Pazite, nešta vam obećaju, vi računate na to, bit će, bit će, međutim to vam nije isplaćeno”, kazao je Marijanović.

‘Dug trgovcima’

Joža Markulin, poljoprivrednik iz Okešinca, rekao je: “Kaj je najgore, mi smo prevareni. Obećali, ne daju. A mi smo uzeli kemiju na veru kod trgovca. Sad smo ostali ljudima dužni, a oni su nam dužni”.

Seljaci tvrde da im je država dužna gotovo 100 miliona eura za pomoć i poticaje za prošlu godinu. Svako od njih, kažu ostao je bez oko 40 posto sredstava.

“Mi smo spremni se odreći tri posto, ali nikako nismo spremni odreći se 37 ili 42 posto, jednostavno ne možemo biti ti koji će izvući Hrvatsku iz krize, jer mi nismo paraziti, mi smo oni koji proizvode”, pojasnio je Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga Slavnije i Baranje.

Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda je kazao: “Nama fali 37 do 40 posto iz proračuna. Bez tih novaca, mogu nas u Evropsku uniju u lijesovima odnijeti. Ja ne znam kud idemo”.

Za početak su došli pred Vladu, želeći se sastati s premijerom i ministrom poljoprivrede.

Računica ministra

“Ovo je najbliže što su se prosvjednici približili Vladi i ministru poljoprivrede. Ministar ih neće primiti, jer je njegova računica oko isplate potpora i poticaja drugačija. Ministar tvrdi: isplaćeno je 90 posto potpora i poticaja, ostatak će seljaci dobiti do 30.6.”, izvijestila je Kiseljak.

U budžetu je ove godine za poljoprivredu osigurano 330 miliona eura. Poljoprivrednicima je već isplaćeno 300 miliona. No, demonstranti tvrde da trebaju dobiti još gotovo 100 miliona.

“To nije istina. Hoćete mi vi reći koji je argument prosvjeda? To što smo do 15.5. isplatili gotovo 2,2 milijarde kuna što nikad u hrvatskoj povijesti nije bilo isplaćeno? To što smo napravili novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ide na ruku poljoprivrednicima? Ili to što radimo program ruralnog razvoja gdje će tim istim poljoprivrednicima biti gotovo 333 milijuna eura na raspolaganju svake godine”, upitao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Ministar smatra da se buni manja grupa ljudi kojoj smeta uvođenje reda u sistem poljoprivrednih poticaja.

A demonstranti najavljuju da će zbog neisplate tužiti državu i doći na proslavu ulaska u Evropsku uniju u Zagreb na traktorima.

Izvor: Al Jazeera

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo