Utorak, 22 lipnja, 2021

Protest mladih SDA i građana protiv izmjena zakona o prebivalištu i JMBG

Nemojte propustiti

Članovi Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) okupili su se jutros na protestima ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi izrazili nezadovoljstvo i protivljenje odredbama prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koji će stupiti na snagu ukoliko ih danas usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prenosi agencija Anadolija (AA).

Ispred zgrade Parlamenta BiH protestovalo je oko 50 članova Asocijacije i građana.

Potpredsjednik Asocijacije mladih Kantona Sarajevo SDA Armin Gabel, u izjavi za AA, kazao je da su odlučili organizovati proteste kako bi izrazili žaljenje radi sramotne odluke Zastupničkog doma PSBiH koji je pomenute izmjene zakona, od kojih je ona koja se odnosi na Zakon o prebivalištu i boravištu štetna po povratnike u Republiku Srpsku, usvojio 18. jula.Foto: Arhiv

Foto: Arhiv

“Velika je sramota delegata iz FBiH ako podrže ovako nešto. Mi ne očekujemo od delagata iz RS-a da to ne urade, ali trebaju da se stide predstavnici stranke SDPBiH i SBBBiH, koji su sramotno podržali ovaj genocidni zakonski projekat, jer ovo je nastavak genocida iz 1992. godine”, rekao je Gabel.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA istakao JE I da se u manjem entitetu u BiH neće više moći izabrati bošnjački načelnik OPĆINE, jer to neće biti izvodljivo.

“Sumnjam da ćemo nešto uspjeti promijeniti, ali možda proradI savjest u ljudima, posebno kod delegata iz FBiH”, poručio je.

Tarik Dautović je kazao da izmjena Zakona o prebivalištu legalizuje ono protiv čega su se borili građani BiH i da je to ujedno i legalizacija etničkog čišćenja.

“Republika Srpska nije obezbijedila sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratak izbjeglica na mjesta odakle su protjerani. Ne znam da li ćemo nešto promijeniti, ali mi smo se skupili da pokažemo da ima onih koji su svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da nećemo šutiti”, poručio je Dautović.

“Zastupnici iz Federacije BiH će podržati inicijativu njihovih kolega iz RS-a -o izmjenama ovog zakona koji je faktički zakon o etičkom čišćenju. Ovim zakonom će se onemogućiti ljudima da imaju prijavljeni boravak na adresi svojih domova u kojima su rođeni, jer oni u njima možda svo vrijeme ne borave “, rekao je za Fenu načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je bio na protestima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Posjetio je da je „na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH barem deset puta bio prijedlog zakona o zabrani negiranje genocida u BiH“.

– Svaki put je taj zakon od zastupnika RS-a oboren te smo se pomirili s činjenicom da nemamo taj zakon – istakao je Efendić.

Smatra da je ovo retrogradni proces za BiH navodeći da su postojali zakoni koji su olakšavali povratak a „zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH taj povratak sigurno otežava“.

– Institucija koja će davati trajnu riječ o ovom zakonu u smislu da li je neko prijavljen na određenoj adresi je policija RS-a . Znamo koliko je ta policija uradila da se rasvijetle ubistva povratnika poput Melihe Durić. Ta policija nije riješila ni jedan slučaj i sada ta policija u koju narod ima toliko nepovjerenja će biti u situaciji da određuje da li je nečije prebivalište na teritoriji RS-a – zaključio je Efendić.

Izrazio je nadu da Prijedlog izmjena ovog zakona neće prihvatit Dom naroda PSBiH na današnjoj sjednici jer je „štetan za državu“.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo