Subota, 27 studenoga, 2021

Protest porodilja u Sarajevu: Da li je luksuz imati dijete?

Nemojte propustiti

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Više desetina majki sa bebama i sasvim malom djecom, kao i građana koji ih podržavaju, okupili su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u znak protesta zbog smanjenja iznosa porodiljske naknade u Kantonu Sarajevo.

Nakon što su se organizatori kratko obratili okupljenima, tri majke ušle na sastanak sa ministrom rada i socijalne zaštite Kantona Sarajevo Muamerom Bandićem.

Majke su nezadovoljne odnosom kantonalne vlasti prema roditeljima, a konkretan povod protestu je najnovija odluka o smanjenju ionako nedovoljne mjesečne porodiljske naknade.

protest-porodilja-u-sarajevu-da-li-je-luksuz-imati-dijete_1_96020

Selma Palo Tanić kazala je u izjavi novinarima kako su zahtjevi okupljenih da se vrati stari iznos naknade od 460 KM te da on bude jednak za sve, bez obzira na to da li su majke zaposlene ili ne. Kazala je da majke traže i da se poslodavci u cijeloj Federaciji BiH obavežu da isplaćuju naknadu do punog iznosa plaće koju bi majka primala da ne koristi porodiljski dopust.

“Vlada nam ovakvim odlukama šalje prouku da je luksuz imati dijete, da je osnivanje porodice odluka imućnih i onih koji sebi mogu priuštiti djecu”, kazala je Palo Tanić i dodala da ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, majke će protiv Vlade pokrenuti tužbu.

Šehida Ćehanović Aljić istakla je da je došla pružiti podršku majkama i da nije jedini problem umanjenje porodiljske naknade već i dječijeg doplatka.

protest-porodilja-u-sarajevu-da-li-je-luksuz-imati-dijete_1402571230

“I nikome više ništa nije umanjeno. Niko se nije sjetio da i nekome drugom treba smanjiti naknadu. Svi oni primaju razne naknade i sve funkcioniše kako treba, samo porodilje primaju nezakonito obračunate naknade”, istakla je Čehanović Aljić.

Majka Lejla Kršlak kazala je kako kutija adaptiranog mlijeka od 800 grama košta 26 KM, a traje pet dana, kao i da najjeftinije pelene od 60 komada koštaju 32 KM, a beba potroši oko deset komada dnevno.

“Majci 460 KM ne znači apsolutno nitša, to je za pokrivanje minimalnih troškova. Svako ko ima dijete zna koliki su troškovi, a minimalne dječije potrebe su 1.000 KM. Ja sam za to da sve majke primaju jednaku naknadu na nivou države”, poručila je Kršlak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo