Subota, 4 prosinca, 2021

Protest roditelja iz Mostara zbog prijevoza učenika

Nemojte propustiti

Fozo: Agencije
Fozo: Agencije

Roditelji djece koja pohađaju osnovnu školu u mostarskom prigradskom naselju Vojno danas su se okupili ispred škole u tom mjestu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog problema nerješavanja problema prijevoza učenika.

Roditelji traže da se djeci prestanu naplaćivati vozne karte, odnosno da im se osigura besplatan prijevoz.

Istaknuli su kako njihova djeca neće ići u školu sve dok se taj problem ne riješi.

Ukupno 181 učenik iz naselja Vojno, Potoci i Raštani koristi se javim prijevozom. Karta u jednom smjeru košta 2,10 KM što je mjesečno 84 KM za jedno dijete.

Podsjetimo, problem prijevoza učenika nastao je jer se Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ne mogu usaglasiti oko toga ko treba plaćati materijalne troškove školama, uključujući i prijevoz učenika i nastavnika.

Grad Mostar poziva se na presudu Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo izjednačavanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju HNK-a s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Iz Gradske uprave Grada Mostara su tu presudu shvatili kao znak da više ne moraju plaćati materijalne troškove školama, iako su njihovi osnivači, dok iz Vlade HNK-a tvrde kako ništa ne mogu plaćati dok se zakon ne izmijeni.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo