Petak, 27 siječnja, 2023

Protest u Mostaru, traže isplatu po 1.080 umjesto 400 KM jednokratne pomoći

Nemojte propustiti

Sindikalna organizacija tvrdi da Grad ima dovoljno novca kojim se može isplatiti jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 maraka

Sindikalna organizacija vatrogasaca Mostara, kojoj su se pridružili i uposlenici vrtića, kao i dio gradskih službenika i namještenika, organizirala je u utorak mirni protest ispred vijećnice Grada Mostara izrazivši tako nezadovoljstvo ekonomskom situacijom i odnosom poslodavca, najavivši da će u slučaju daljeg šikaniranja i iduće godine organizirati “poneki” štrajk.

Sindikalna organizacija tvrdi da Grad ima dovoljno novca kojim se može isplatiti jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 maraka te smatra da su oni diskriminirani u odnosu na zaposlenike Federacije BiH i kantone koji su dobili pomoć u tom iznosu.

– Istina je da ima više problema, ali ova odluka mostarske gradske vlasti o isplati 400 maraka umjesto 1.080 kako je predviđeno Uredbom Vlade FBiH, koju su donijeli na svoju ruku i neuvažavanje predstavnika Sindikalne organizacije, samo je eskalirala – kazao je predsjednik Sindikalne organizacije vatrogasaca Mostara Marinko Petrić.

Ističe kako je bez konzultacija već prebačeno 400 maraka, i to kao nagrada svim uposlenicima.

– Čak je ta odluka o isplati 400 maraka na Gradskom vijeću prošla kao nagrada svim uposlenicima u Gradskoj upravi, a ne kao jednokratna pomoć. Iz toga razloga smo organizirali prvo jednosatni štrajk upozorenja, a kako nije bilo nikakve dvosmjerne komunikacije, odlučili smo na ulici tražit svoja prava – pojasnio je novinarima Petrić.

Podsjetio je kako su ranije tražili da im plaća bude do 10. u mjesecu, što se također ignoriralo.

– U slučaju daljeg ‘šikaniranja’ vatrogasaca, Sindikalna organizacija će i iduće godine organizirati ‘poneki’ štrajk – poručio je Petrić.

Adil Alić, generalni tajnik Sindikata samostalnih državnih službenika i namještenika u organima državne službe sudske vlasti i javnih ustanova u FBiH, čiji su predstavnici stigli iz Sarajeva dati potporu kolegama sindikalcima u Mostaru, ističe kako je ovakav odnos poslodavaca prema radnicima neprihvatljiv.

– Pored svih problema koje imamo i loše komunikacije poslodavaca i radnika, odnosno nepoštivanje socijalnoga dijaloga i kolektivnih ugovora, imamo i ovu vrstu problema – da su ljudi, koji često rade i opasne poslove, došli u situaciju da se bore za svoju egzistenciju. Smatramo je to neprihvatljivo i spremni smo poduzeti daljnje zakonski dozvoljene mjere da spriječimo svaki vid diskriminacije koji se provodi u FBiH – podvukao je Alić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo