Utorak, 15 lipnja, 2021

Protesti bacili na sjenu obilježavanje 30. godišnjice sarajevske Olimpijade

Nemojte propustiti

Foto: Historija.ba
Foto: Historija.ba

Na današnji dan prije 30 godina otvorenjem sarajevske olimpijade započeo je zlatni period zimskih sportova u glavnom gradu BiH. Međutim, dan kada bi se Sarajlije trebale prisjetiti jednog od najljepših perioda sportske historije svog grada pao je u sjenu jučerašnjih protesta.

Zimske olimpijske igre, 14. po redu, počele su 8. februara 1984. u Sarajevu pod motom ”Citius, Altius, Fortius” (Brže, Više, Jače). Do kraja takmičenja, 19. februara, borilišta je posjetilo oko 700.000 gledalaca.

Otvorena su brojna borilišta, izgrađeni hoteli i sportska infrastruktura, a olimpijada u Sarajevu je bila prva koja je završila novčanim suficitom.

Jugoslavija je u Sarajevu osvojila prvu olimpijsku medalju (Jure Franko), a ostao je upamćen i nastup britanskih klizača Jayne Torville i Christophera Deana, koji su osvojila zlatnu medalju s maksimalnim brojem bodova.

Sarajlije koje su imale priliku osjetiti dio olimpijske atmosfere ipak se najradije sjećaju jedinstva koje je tada vladalo među građanima glavnog grada BiH.

Samo osam godina nakon najljepšeg sportskog događaja u historiji Sarajeva počela su razaranja koja su dovela do uništenja najvećeg dijela olimpijske infrastrukture u gradu i okolnim planinama, a koja dan danas nije obnovljena.

Godišnjica olimpijade proći će u znaku odigravanja hokejaške utakmice BiH – Turska, koja je značajna jer BiH do sada nije imala ozbiljan hokejaški tim, međunarodnim takmičenjem u brzom klizanju, te povratkom Torville i Dean u grad u kojem su ostvarili svoj najveći sportski uspjeh.

Ipak, crnu mrlju na obilježavanje godišnjice olimpijade bacili su jučerašnji protesti, u kojima je izgorio dio historiskog nasljeđa BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo