Subota, 1 listopada, 2022

Protesti malinara: “Obećavaju nam bit će danas-sutra, želimo bar akontaciju od 7 KM”

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Ismet Grizić iz Novog Travnika smatra da firma namjerno oteže s isplatama kako bi oborila cijenu maline

Proizvođači malina i jagoda iz Busovače, Viteza i Novog Travnika danas su protestovali ispred sjedišta poduzeća Natural food u Vitezu zbog neplaćenih naknada za maline koje su voćari isporučili tom poduzeću polovinom jula.

Proizvođač malina i jagoda iz Busovače Emir Grizić kaže kako je malinarima dosta čekanja.

– Odugovlače, obećavaju nam bit će danas-sutra. Ima nas oko 300 u Busovači samo, ovo je samo upozorenje šta ih čeka. Cijena nije formirana, mi tražimo da nam isplate akontaciju po sedam KM, a razliku možemo čekati. Direktorica nam obećava, dali smo nekoliko rokova, nikad ništa nije uplaćeno. Ovo je švedska firma, navodno njima u Švedskoj nude 12-13 KM za kilogram, njima je to malo. Maline smo predali do polovine sedmog mjeseca i ako ne mogu ispuniti naše uvjete neka nam vrate maline – rekao je Grizić.

Ismet Grizić iz Novog Travnika smatra da firma namjerno oteže s isplatama kako bi oborila cijenu maline:

– Postoje informacije da krupni „hladnjačari” imaju dogovor i da se čeka obaranje cijene. Ako je na početku sezone malina plaćana po devet KM, sad hoće sigurno oboriti cijenu za marku-dvije. Ko će im iduće godine dati malinu bez novaca?

Medina Neslanović iz Zenice godinama se bavi proizvodnjom malina, ali ovako nešto, kaže, nije doživjela.

– Na današnjem sastanku s vodstvom firme je dogovoreno da će do sljedećeg petka biti avansno plaćeno barem nešto. Za deset dana bi trebao ići novi avans. Dakle, ako za osam dana ne ispoštuju uplatu, mi dolazimo po svoje maline. Uvijek je bilo u ratama, ide avans za berače, akontativna cijena pa treća konačna uplata. Ove godine još nismo dobili nijednu uplatu. Kažu da je sve zbog toga što nemaju sredstava, ne da im banka kredit – rekla je Neslanović.

Iako je vodstvo firme sastalo se s radnicima, novinarima nije bio omogućen pristup, a unatoč pozivima nitko iz uprave nije htio govoriti za medije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo