Srijeda, 26 siječnja, 2022

Protesti rudara u Madridu, policija upotrijebila gumene metke

Nemojte propustiti

MADRID – Španska policija povrijedila je u srijedu nekoliko osoba, upotrijebivši gumene metke protiv rudara koji protestuju protiv smanjenja subvencija za ugljen u sklopu mjera za smanjenje proračunskog manjka Španije.

Foto: ArhivDeseci hiljada rudara, pjevajući pjesme i bacajućipetarde, prošli su u velikoj povorci centrom Madrida u znak protesta protiv vladinih oštrih mjera štednje, a neki su bacali kamenje, voće i boce na policiju. Nakon što su demonstranti srušili postavljene ograde, policija je krenula na njih, ispalivši nekoliko gumenih metaka.

Rudarima u Madridu pridružili su se članovi radničkih sindikata zaposleni u javnom sektoru, što je bio vrhunac 44-dnevnog protesta protiv 60-postotnog smanjenja državnih poticaja za rudarstvo, zbog kojeg će se, kako kažu, zatvoriti rudnici.

Službeni broj uhapšenih nije objavljen, a suradnik agencije Reuters vidio je hapšenja nekoliko osoba tokom protesta.

Premijer Rajoy u srijedu je u parlamentu predstavio nove stroge mjere, uključujući i povećanje PDV-a, kojima namjerava uštedjeti 65 milijardi eura u iduće dvije i po godine.

Riječ je o mjerama koje vlada u Madridu mora poduzeti u zamjenu za odobreni paket pomoći za tamošnji posrnuli bankovni sektor i produljenje roka za svođenje manjka ispod najviše dopuštenih tri posto BDP-a u EU. Dodatno su kolege u eurozoni popustile i u vezi s ciljanim smanjenjem ovogodišnjeg manjka, koji bi ove godine trebao biti srezan na 6,3 posto BDP-a.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo