Petak, 25 lipnja, 2021

Protesti širom SAD-a zbog oslobođenja Zimmermana za ubistvo17-godišnjeg Afroamerikanca

Nemojte propustiti

George Zimmerman (29), bivši pripadnik floridske ‘građanske straže’, oslobođen je optužbi za ubojstvo drugog stepena nenaoružanog tamnoputog 17-godišnjaka Trayvona Martina!

pictures-2013_july-George_Zimmerman_658794139Američka porota Zimmermana je, javlja BBC, proglasila nedužnim po svim tačkama optužnice za ubojstvo bez predumišljaja. Time je izbjegao kaznu do 30 godina zatvora.

Nezadovoljni odlukom suda, građani su odmah nakon izricanja presude počeli protestovali ispred sudnice, a spontani prosvjedi odvili su se i u ostalim mnogobrojnim gradovima diljem zemlje.

Veliki broj građana izašao je tijekom noći na ulice Los Angelesa, Chicaga, San Francisca, New Yorka i Washingtona. Zabilježeni su i ulični neredi, javlja RT koji podsjeća kako je ovaj slučaj ponovo u fokus doveo pitanje rasne segregacije u američkom društvu.

U Chicagu su protestanti marširali sa znakovima i uzvikivali: “Tko je ubio Treyvona Martina? Cijeli prokleti sistem!”

Jedan korisnik društvenih medija spomenuo je “različitost” pojedinaca na ulicama, što može biti ključni element bilo kakvog nasilja velikih razmjera ako građani unatoč presudi vjeruju da je Zimmerman zločin počinio iz rasističkih pobuda.

Mladić je bio nenaoružan

Podsjetimo, Zimmerman je tamnoputog Martina ubio kada u februaru prošle godine jedne kišne noći išao u posjet ocu. Mladić je bio nenaoružan i nosio je kapuljaču na glavi. Policija ga je privela tek šest sedmica nakon ubojstva. Pravdala je to zakonom koji građanima omogućava upotrebu oružja ako osjete neizbježnu opasnost.

Iako je Zimmermanova obrana tvrdila da je mladića ubio u samoobrani, tužitelji su pokušali dokazati da su njegove tvrdnje kako ga je Trayvon oborio na pod te mu glavom udarao o asfalt lažne. Porota u kojoj je sjedilo šest većinom bjeloputih žena odlučila je u korist Zimmermana i tom kontroverznom odlukom okončala jednomjesečno suđenje koje je podijelilo američke građane.

(Danas.net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo