Srijeda, 18 svibnja, 2022

Protesti u Bihaću: Porodilišta moraju postati sigurnija

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Završen je protest kojim se podsjeća i traži pravda za mladu Azru Bećirspahić (25) i njenu bebu Merjam koje su preminule pri porodu 17. marta ove godine.

I da nije u pitanju Azra, reakcija bi bila ista, kažu organizatori. Strašna su dešavanja u porodilištima u Bosni i Hercegovini kaže Hadija Karabašić Mustafić, jedna od organizatorki protesta na kojem su najbrojnije bile žene.

– Ova poruka je davno trebala biti poslana na ovakav način, jako snažno, da mi jednostavno ne možemo više da trpimo šta se dešava u našim porodilištima, to je stvarno strašno na koji način se ophode prema trudnicama. Ja sam davno rekla da nije uopšte čudo da se ovo desilo, samo je bilo pitanje vremena, da li će biti to Azra ili neko drugi, što kažem, bilo samo pitanje vremena – kaže Hadija koja tvrdi da se poštuje volja porodice da se ne upire prstom u potencijalno odgovorne, već da se isključivo ukaže sistemu da mora da reaguje.

Ovdje je i porod preko štele”, “Beba nije jednako koverta”, “Porodilište ne smije biti sinonim za strah” – samo su neke od poruka sa transparenata ispred kojih su čitana i potresna svjedočenja u iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine.

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, prenosi N1.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada usvojila novu informaciju o epidemiološkoj situaciji u FBiH

Vlada FBiH je usvojila informacija o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 9.5.2022. godine, s prijedlogom naredbi i...

Možda vas zanima i ovo