Subota, 10 lipnja, 2023

Protesti u Bihaću: Porodilišta moraju postati sigurnija

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Završen je protest kojim se podsjeća i traži pravda za mladu Azru Bećirspahić (25) i njenu bebu Merjam koje su preminule pri porodu 17. marta ove godine.

I da nije u pitanju Azra, reakcija bi bila ista, kažu organizatori. Strašna su dešavanja u porodilištima u Bosni i Hercegovini kaže Hadija Karabašić Mustafić, jedna od organizatorki protesta na kojem su najbrojnije bile žene.

Upravo se čita:  Komšić: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru

– Ova poruka je davno trebala biti poslana na ovakav način, jako snažno, da mi jednostavno ne možemo više da trpimo šta se dešava u našim porodilištima, to je stvarno strašno na koji način se ophode prema trudnicama. Ja sam davno rekla da nije uopšte čudo da se ovo desilo, samo je bilo pitanje vremena, da li će biti to Azra ili neko drugi, što kažem, bilo samo pitanje vremena – kaže Hadija koja tvrdi da se poštuje volja porodice da se ne upire prstom u potencijalno odgovorne, već da se isključivo ukaže sistemu da mora da reaguje.

Upravo se čita:  Policija u Sarajevu jučer zatekla čak 34 pijane osobe za volanom

Ovdje je i porod preko štele”, “Beba nije jednako koverta”, “Porodilište ne smije biti sinonim za strah” – samo su neke od poruka sa transparenata ispred kojih su čitana i potresna svjedočenja u iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine.

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Upravo se čita:  Dva zemljotresa pogodila Bosnu i Hercegovinu: "Jeziv zvuk, zatresla se cijela zgrada"

Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, prenosi N1.

Pročitajte još

Izdvajamo

Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja...

Možda vas zanima i ovo