Petak, 25 lipnja, 2021

Protesti u Sarajevu: Žestok okršaj policajaca i demonstranata još traje – LIVE

Nemojte propustiti

Foto: M. Muratović
Foto: M. Muratović

Na protestima u Sarajevu okupilo se više hiljada građana. Demonstranti su zapalili i službeno vozilo Općine Centar koje se nalazilo ispred zgrade KS. U tučama između demonstranata i policije povrijeđen je veliki broj novinara i fotoreportera. Dešavanja možete pratiti uživo na Bh-index portalu.

18:30-  Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu koja je zapaljena prije nekoliko sati kulminacijom protesta. Veliki broj pripadnika Specijalne policije dobrim dijelom je smirio situaciju a demonstranti se razilaze. Manja grupa demonstranata, koja se uputila prema zgradi Vlade Federacije BiH, nije uspjela nanijeti štetu osim što su zapalili usputne kontejnere. Zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo još su obavijene dimom, javlja Fena.

17:50 – Policijske snage se grupišu kod FIS-a. Krenuli u novi okršaj s demonstrantima. Bačeni su i suzavci.

17:40 – U Dom zdravlja Vrazova, koji se nalazi u centru Sarajeva nedaleko od mjesta demonstracija, primljeno je pet povrijeđenih civila, potvrđeno je Feni u ovoj instituciji.

17:00 – Neredi u Sarajevu ponovo dobivaju na intenzitetu. Demonstranti su demolirali svečani ulaz u zgradu Predsjedništva BiH i upravo skinuli državnu zastavu isred ulaznih vrata. Prema nepotvrđenim informacijama neki demonstranti su već unutar zgrade. Policija šmrkovima pokušava rastjerati demonstrante ali za sada bezuspješno. Inače, osim zgrade Predsjedništva zapaljena je i zgrada Općine Centar. Trenutno se čuju sirene, povici, zvižduci.

vlada-ks-noc-bh-index

16:54 – U prizemlju zgrade desno od glavnog ulaza buknuo je požar u jednoj prostoriji. Plamen se vidi kroz prozor. Prema nepotvrđenim informacijama zapaljena je i zgrada Općine Centar. Još se čuju povici i sporadično zvukovi razbijanje prozora, javlja Fena.

16:40 – Kako Fena javlja jedan broj demostranata je upao u prodavnice – trafiku  u blizini zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH i da su počeli pljačkati robu.Također, u plamenu je i policijska kućica ispred zgrade Predsjedništva BiH.

16:37 – Najžešći protesti i sukobi i dalje traju ispred Predsjedništva BiH, a u toku je evakacija iz zgrada institucija. Vatrogasci ne uspijevaju doći do zgrade Predsjedništva.

Foto: M.M.
Foto: M.M.

16:15 – Demonstranti su zauzeli zgradu Predsjedništva BiH. U urgentnom centru Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“ primljeno je 50 povrijeđenih pacijenata. Ekipa hitne pomoći upravo je dovezla tri teško povrijeđena specijalca, javlja Dnevni avaz.

16:00 – Zapaljena zgrada Predsjedništva i još nekoliko automobila, javlja Klix.ba

15:35 – Demonstranti su zapalili i službeno vozilo Općine Centar koje se nalazilo ispred zgrade KS. U tučama između demonstranata i policije povrijeđen je veliki broj novinara i fotoreportera, javlja Fena. Ekipe hitne pomoći stalno intervenišu.

15:30 – Zgrada Vlade Kantona Sarajevo je u plamenu, a vatrogasci ne mogu da dođu do nje – potvrdio je Feni dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.
– Za sada smo poslali dva vozila – dodao je.

15:20 – Nakon što su pokušali izazvati požar u zgradi Vlade KS, demonstranti su se malo smirili, ali i dalje kamenuju specijalce.

15:00 – Crni dim iz izlazi  zgrade Vlade Kantona Sarajevo

14:45 – Demostranti su upali u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, javlja reporter Bh-index portala (Video u nastavku)

14:15 – Kako javlja naš reporter, demonstranti su se sukobili s policijom, u upotrebi pirotehnička sredstva.

14:02 – Demonstranti bacaju kamenje i pirotehnička sredstva na zgradu Vlade Kantona Sarajevo i na kordon policije. Pripadnici specijalne policije dolaze u još većem broju.

13:58- Demonstranti kamenjem gađali zgradu Vlade Kantona Sarajevo, na što je policija odgovorila suzavcem. Prisutni demonstranti javljaju kako su pripadnici specijalne jedinice policije krenuli na demonstrante.

13:50 Napadnuta zgrada Vlade KS, počeo sukob s policajcima.

13:48 – Demonstranti pozivaju policiju da im se pridruže u demonstracijama.

sarajevo

Foto: M. Muratović
Foto: M. Muratović

13: 39 – Blokiran saobraćaj prema centru grada.

13:30 – Na današnjem protestu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupilo se više od 500 građana.  Situacija je mirna, iako se demonstranti sve više približavaju liniji specijalne policije koja štiti zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

13:05 – Sindikat policije Kantona Sarajevo danas je saopćio da ne spori pravo bilo kojeg pojedinca ili grupe da na demokratskim principima te u skladu sa zakonskim odredbama i općeprihvaćenim društvenim normama ponašanja iskaže svoje nezadovoljstvo bilo kojim segmentom života u državi i društvu, ali, ističe da ni u kom slučaju ne može prihvatiti činjenicu da se isto nezadovoljstvo iskazuje na destruktivan način koji za posljedicu ima uništavanje privatne ili društvene imovine, te povređivanje velikog broja policijskih službenika.

 12:58 – Ispred zgrade Vlade KS je sve više. Sada se okupilo blizu 300 građana koji uzvikuju “dole bando” i “lopovi”. Demonstranti su svih životnih doba od srednjoškolaca do penzionera. Saobraćaj još uvijek nije blokiran.

12:05 – Više od stotinu građana Sarajeva okupilo se ispred zgrade Vlade KS, koja je okružena žutom policijskom trakom.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo