Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Protesti u Sarajevu: Ultimatum parlamentarcima da do 30. juna usvoje Zakon o matičnom broju

Nemojte propustiti

Više hiljada građana Bosne i Hercegovine koji su se danas okupili ispred bosanskohercegovačkih institucija tražeći, uz ostalo, hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), kako se očekuje, trebali bi se početi razilaziti poslije 16 sati, javilja Anadolija. Procjenjuje se da je na protestima bilo prisutno između 5 i 10 hiljada građana.

Foto: M. Muratović
Foto: M. Muratović

Protesti su formalno najavljeni do 16 sati. Ukoliko se građani ne budu razišli, snage reda ih, kako saznaje novinar agencije Anadolija, neće rastjerivati, ali bi protiv organizatora okupljanja mogle biti pokrenute krivične prijave.

”Građani su pokazali političarima da ih mogu blokirati i da možemo blokirati gradove. Pustit ćemo ih do 30. juna da usvoje Zakon o JMB. Sklonit ćemo djecu da ih ne plaše. Ako do 30. juna ne usvoje Zakon, eto nas opet”, rekao je Arnautović za agenciju Anadolija.

Organizatori su preko razglasa pozivali sve građane Sarajeva, ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini da se pridruže demonstracijama i tako ”pokažu volju naroda”.

protesti-utorak-3 copy

Brojni studenti, javne ličnosti, roditelji djece bez matičnog broja, penzioneri i drugi protestiraju danas na Trgu Bosne i Hercegovine. Na platou ispred institucija BiH postavljen i kutak za djecu, gdje ona crtaju i igraju se. Na proteste su danas došli brojni građani Sarajeva, ali i Zenice, Mostara, Banja Luke, Prijedora, Goražda i drugih bosanskohercegovačkih gradova, koji povicima “JMBG” traže hitno usvajanje Zakona o JMBG.

Protesti su počeli 5. juna, kada se neformalna grupa građana okupila ispred državnih institucija kako bi izvršili pritisak na Vijeće ministara da usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

protesti-utorak-2 copy

Foto: M. Muratović

(Bh-index/Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo