Utorak, 18 svibnja, 2021

Protesti u Sarajevu zbog JMB: Građani blokirali zgradu institucija BiH

Nemojte propustiti

Pred zgradom institucija Bosne i Hercegovine, na Trgu Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva, okupilo se nekoliko desetina građana, roditelja djece rođene nakon 12. februara ove godine koja ne mogu dobiti jedinstveni matični broj (JMB) i drugih građana koji ih podržavaju. Grupa je automobilima blokirala ulicu pored zgrade institucija BiH koja vodi prema Vrbanja mostu preko rijeke Miljacke.

Protesti pred zgradom institucija BiH(Foto: Dnevni avaz)
Protesti pred zgradom institucija BiH (Foto: Dnevni avaz)

Građani traže od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da odmah usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Okupljeni roditelji i građani Sarajeva ističu, kako prenosi novinar agencije Anadolija, da neće pustiti ministre da napuste zgradu dok ne usvoje navedeni zakon.

Na automobilima kojima je blokirana ulica uz zgradu institucija BiH istaknuta je fotografija tromjesečne Belmine Ibrišević, bebe koja hitno mora na presađivanje koštane srži zbog teškog imunološkog oboljenja, ali ne može napustiti zemlju jer ima samo privremeni matični broj. Na fotografijama je natpis “Želiš li biti sudionik u ubojstvu nedužnog djeteta”.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivanić izvrijeđao Dodika: Izvinjavam se na rječniku, ali sa njim ne može drugačije, … To je već slučaj za medicinu

-Nema nijedne odluke koju sam ja donio, a tiče se vježbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi...

Možda vas zanima i ovo