Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Protesti za JMB: Akcija “Otkaz” (UŽIVO)

Nemojte propustiti

U 10 sati ispred Parlamenta BiH počeli su protesti zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, pod nazivom “Otkaz”. Pratite dešavanja uživo na Bh-index portalu

Foto: M. Mutatović
Foto: M. Mutatović

17:50 – Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zamolio je okupljene demonstrante ispred Parlamenta BiH da se sklone sa tramvajskih šina.

Zasad, barem kod većine okupljenih građana, ne postoji spremnost da se se pusti tramvajski saobraćaj koji je na raskrsnici na Marijin dvoru blokiran od 13.30, prenosi Fena

Propuštaju se vozila hitne pomoći, a protest protiče bez incidenata.

17:30 – Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić uhapšen je tokom protesta. Podsjetimo, on je danas bio među poljoprivrednicima koji su gađali jajima zgradu Vlade FBiH, prenosi Klix.

16:00 –  Građani okupljeni ispred Parlamenta BiH poručuju da ostaju pri svojim zahtjevima i ističi da nemaju namjeru da se razilaze. Učesnici demonstracija na megafon pozivaju građane na neposluh. Podršku današnjem skupu dao je i otac nedavno preminule bebe Berine Hamidović.

15:00 – Slavko Jovičić oglasio se na svom Twitter profilu: “Zar stvarno neko misli da ćemo pod ovim uslovima doći u Sarajevo.”  Oni će srušiti BiH, napisao je na svom Twiter profilu zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić.

14:30 – Pred zgradu Parlamenta BiH su stigli i poljoprivrednici koji su jajima gađali zgradu Vlade Federacije BiH, javio je Klix.ba

13: 40 – Blokirana  raskrsnica na Marijin Dvoru, tako da automobili iz smjera centra grada skreću prema Uniticu, broj demonstranata se povećava.

12:55 – Irfan Nefić, portparol MUP-a KS zadovoljan situacijom ispred Parlamenta: “Mogu reći da ovi mirni protesti protiću u najboljem redu. Sve je na nivou i mislim da će tako i ostati”, kazao je Nefić za TV1.

12:40 – Stigla ekipa iz Bugojnog. Okupljeni ispred zgrade Parlamenta BiH skandiraju “otkazi, otkazi”

12:30 – Generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša obavijestio je sve zaposlene da, zbog protesta ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, mogu napustiti radno mjesto, javila je agencija Srna.

11:50 – Ispred zgrade Parlamenta stigli i rudari iz Breze i Kaknja došli. Očekuje se dolazak autobusa iz Zagreba, broj prisutnih se iz minute u minutu povećava.

11:30 – Okupljeni građani na platou ispred Parlamenta BiH uzvikuju “JMBG” i “otkaz parlamentarcima”. Ispred zgrade Parlamenta BiH u ovom trenutku se nalazi oko 3 hiljade ljudi i taj broj se povećava, javio je reporter Bh-index portala.

protesti-parlament-1-juli

11:00 – Ispred zgrade zajedničkih institucija su građani iz Zenice, Tuzle, Mostara, Konjica…Prostesti podrške će biti organizovani u Zenici, ali i drugim bh. gradovima.

10:50 – Glumac Feđa Štukan za TV1: “Mislim da će doći puno ljudi. Znali smo da će parlamentarci ovo spojiti sa svojim godišnjim odmorom. Pozivamo građane na građanski neposluh, na neplaćanje računa.”

10:20 – Ispred Parlamenta BiH se trenutno nalazi nekoliko stotina građana. Očekuje se dolazak oko 100 Tuzlaka. Saobraćaj glavnom gradskom saobraćajnicom se još uvijek odvija neometano.

10:15: – Aleksandra Savić, aktivistica iz Mostara: “Stotinjak Mostaraca će biti danas ovdje. Hercegovina je potpuno ravnopravno ukljucenja u ovaj proces”, kazala je Aleksandra, dodajući da će u zahtjevima istrajati do kraja.

10:05 – Pred zgradom Parlamenta BiH se nalazi preko 100 građana, broj se polako povećava.

10:00 – Emir Hodžić, jedan od učesnika protesta: “Oni nisu radili svoj, Iznevjerili su nas i našu djecu. Danas je neradni dan.Pozivamo građane na građansku neposluh.Pozivamo sve građane da zadrže marku u džepu”, kazao je

protesti01072 copy protesti-01072 copy Hodžić za TV1.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo