Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Demonstranti će blokirati sve izlaze iz zgrade državnih institucija, povećava se policijsko osiguranje

Nemojte propustiti

Nekoliko stotina građana iz cijele BiH među kojima su i brojne majke s djecom, bebama ali i trudnice i dalje nastavljaju protestovati ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu tražeći da se pod hitno usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) na nivou BiH.

Foto: Fena
Foto: Fena

Učesnici protesta odlučili su blokirati sve izlaze iz zgrade državnih institucija da bi spriječili izlazak parlamentaraca i drugih uposlenika institucija BiH.

Neki od okupljenih građana podignuli su transparente na kojima piše „trubite za jmb“ pozivajući tako sva vozila na glavnoj saobraćajnici u Sarajevu da sirenama podrže proteste.

Upozorili su da izlaz iz zgrade ne dozvoljavaju jer još nije kraj radnog vremena, a nije ni zakon još usvojen.

Neki od učesnika protesta kazali su novinarima da se radi o neformalnoj grupi građana da iza protesta ne stoji niko, ali dodajući da ipak nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju na nivou BiH nije jedini problem ove države.

Jake policijske snage osiguravaju današnji skup među njima su i brojni specijalci u punoj opremi, a broj policajaca konstantno se povećava.

Inače u zgradi institucija BiH danas se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH, ali su poslanici prije više od dva sata proglasili pauzu, te sjednica još nije počela.

protesti-parlament3

Iako su učesnici protesta ranije obaviješteni da će za bolesnu bebu Belminu Ibrišević, iz Donje Orahovice kod Gračanice, biti odobreno izdavanje matičnog broja da bi mogla putovati na liječenje u inostranstvo, ipak i dalje nastavljaju proteste ispred zgrade dok se ne riješi izdavanje jedinstvenog matičnog broja za svu djecu BiH.

Inače, problem nemogućnosti liječenja bebe Belmine Ibrišević u inostranstvu bio je i razlog okupljanja nezadovoljnih građana jučer u popodnevnim satima, a neki od njih i noć su proveli na platou ispred PSBiH.

protest-parlament2

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo