Utorak, 18 svibnja, 2021

Protestovali prosvjetari: Ministar Marjanović podnio neopozivu ostavku

Nemojte propustiti

Oko 2.000 prosvjetnih radnika Kantona Sarajevo protestovalo je danas pred zgradom kantonalne vlade, zbog čega je Damir Marjanović, ministar obrazovanja KS, dao neopozivu ostavku.

prosvjetari“Naoružani” transparentima, pištaljkama i razglasom prosvjetni radnici okupili su se nezadovoljni odnosom Vlade prema njima i time što im plate konstantno kasne u odnosu na druge korisnike kantonalnog budžeta i jer je njihova plata niža nego ostalim budžetskim korisnicima.

Naglasili su da su postigli dogovor u vezi s koeficijentima za plate za ovu godinu sa ministrom, ali da Vlada ne prihvata taj dogovor. Stoga, dodali su, protestom traže da bude poštovan Kolektivni ugovor i zakon, princip ravnopravnosti, da bude prekinuta diskriminacija i da im budu isplaćivana redovna plata dostojna profesiji.

Za vrijeme ovog dvosatnog protesta, koji su podržali članovi nekoliko drugih granskih sindikata, ostalih oko 4.000 prosvjetnih radnika KS juče je na svojim radnim mjestima provelo u štrajku upozorenja.

Marjanović je kazao da nije bilo razloga za protest i da su bili na dobrom putu za postizanje dogovora.

“Ostavka nema veze sa stavom sindikata nego sa mojim stavom prema poslu. Ovo nije ostavka da je podnesete i molite boga da ne bude prihvaćena. Ovo je ostavka iz moralnih principa. Nisam uspio ubijediti kolege iz prosvjete da nastavimo razgovore niti kolege iz Vlade KS koji imaju objektivne razloge da ne prihvate ono o čemu je razgovarano”, dodao je Marjanović.

Predstavnici prosvjetnih radnika istakli su da je prosječna plata nastavnika u KS 850 KM, dok je ostalim budžetskim korisnicima povećana za oko 100 KM.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, naglasio je da slijedi štrajk ako im Vlada ne osigura ista prava kao ostalim.

Marjanović je istakao da je optimista da će sindikat i Vlada naći zajedničko rješenje.

On je razloge za ostavku iznio i prosvjetnim radnicima, koji su ga dočekali i ispratili plješčući. Marjanović je kazao i da je on dobio platu isti dan ili dan nakon što su je dobili učitelji i pedagozi.

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS, rekao je da njihove plate unazad godinu dana kasne i da nije istina da su isplećene prije nego ministrima.

“Tražimo da Vlada utvrdi budžetski manjak od 120 miliona KM. Mi u školama to nismo potrošili”, rekao je Bešlić.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo