Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Protiv BiH se vode četiri energetska procesa

Nemojte propustiti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je kako se protiv BiH vodi pet procesa pokrenutih kroz otvoreno pismo od Energetske zajednice na posljednjoj ministarskoj konferenciji.

Izjavio je to nakon sastanka s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Reufom Bajrovićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva RS-a Petrom Đokićem na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima iz energetskog sektora koja proizlaze iz međunarodnih obveza.

Dodao je da se četiri procesa vode iz oblasti energetike.

”Pitanje koje se odnosi na državnu pomoć, nismo o njemu razgovarali, jer se smatra kako BiH nije stavila u funkciju ovu važnu instituciju. Drugi procesi se odnose na pitanja implementacije obveza koja proizlaze iz Trećeg energetskog paketa, a to su pitanja koja se odnose na plin i plinsku problematiku u zemlji, pitanja koja se odnose na zajednički dokument iz oblasti energetike i pitanja o neusvajanju akcijskog plana o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti”, objasnio je Šarović.

Sastanak je ocijenio uspješnim te dodao kako su napravili određene dogovore koji će dovesti do napretka i rješavanju otvorenih pitanja u ovoj oblasti.

Šarović je naglasio kako su se ministri složili oko dva plana energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te da postoje modaliteti da preko predstavnika entitetskih ministarstva dođu do usvajanja ovih dokumenata.

”Uvjeren sam da ćemo do sljedeće ministarske konferencije koja će biti održana u listopadu, riješiti ova dva otvorena pitanja koje stoje pred nama”, poručio je Šarović te dodao kako su se složili po pitanju Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva, posebno implementacije direktive koja se odnosi na količinu sumpora u nekim od tečnih naftnih goriva.

”Dogovorili smo se da kroz radnu grupu sastavljenu od relevantnih predstavnika nadležnih institucija krenemo u izmjenu i dopunu ove odluke i uvjeren sam da ćemo i ovo pitanje riješiti na zadovoljavajući način”, objasnio je ministar Šarović.

Govoreći o Zakonu o plinu BiH, Šarović je rekao da se s ministrima dogovorio da na sastanku ne govore o modelima rješenja, ali da su istaknuli potrebu da u domaće zakonodavstvo implementiraju europske direktive koje se odnose na sektor plina, uključujući maloprodajno i veleprodajno tržište te da će organizirati tijelo sastavljeno od kompetentnih predstavnika koji će im ponuditi odgovarajuća rješenja.

Ministar Bajrović je dodao kako je ovo prvi sastanak ovakve vrste te da je spreman uraditi sve što je potrebno da ispuni obveze iz međunarodnih obveza koje je BiH potpisala.

”Pokušat ćemo politiku držati dalje da ovog procesa i razgovarati o stvarima koje su tehnički izvodljive”, poručio je Bajrović.

Ministar Đokić rekao je kako smatra da je ovakva metoda rada je vrlo korisna, dodajući da je inicirao da na razini dva entitetska ministarstva razgovaraju i potiču industrijski i energetski rast u BiH koji bi osigurao bolji život za građane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo