Nedjelja, 17 listopada, 2021

Provjerite zašto je ananas maksimalno iskoristiv

Nemojte propustiti

Ananas potječe s Kariba, a ne kao što se misli iz Južne Amerike, a otkrio ga je Kolumbo 1493. Naziv potječe od indijske riječi “anana” što znači “odlično voće”.

ananasAnanas je voće koje se kod nas najčešće konzumira konzerviran dok onaj sviježi ananas ljudi kao da izbjegavaju.

Možda su samo ljeni za čišćenje istog no vjerujemo kako se i to mijenja. Nažalost, najveći dio bromelaina izgubi se tijekom kuhanja ananasa za konzerviranje stoga savjetujemod a jedet svježe voće. Ono je ipak najzdravije.

Ananas je jako fino i zdravo voće. U svijetu je jako popularan za razne dijete pogotovo kod slavnih sooba koje ga navodno jedu za detoksidaciju organizma.

Ne samo što je zdrav već je i pravi kozmetički čarobnjak koji i izvana i iznutra hrani našu kožu, čuva njenu vlažnost, obnavlja je, čisti i sakuplja njene pore. Ananas ima i anti-aging djelovanje. Dokazano usporava proces starenja kože, potiče njenu elastičnost, čini je mlađom, svježijom i sjajnijom. Kako potiče metabolizam, posebno sagorijevanje masnoća, ananas je i vrlo uspješan borac protiv celulita i suvišnih kilograma. K tome, kako općenito potiče imunološki sustav organizma i štiti ga od negativnih posljedica stresa, pogoduje i zdravlju bez kojeg naravno nema ni ljepote ni zadovoljstva.

Samo voće bogato je: C vitaminom, vlaknima, manganom, te sadrži sastojak zvan bromelin, enzim sličan pepsinu koji se nalazi u našem želucu i primarno služi za probavu bjelančevina.
Osim vitamina C, ananas obiluje vlaknastim tvarima i mineralom manganom koji je neophodan za čvrste kosti.

Nutricionisti vjeruju da sastojak ananasa bromelain potiče probavu. Bromelain je proteolitički enzim što znači da može cijepati odnosno razgraditi bjelančevine. Ako ananas jedete odmah poslije obroka, pomoći će želucu da razgradi bjelančevine na aminokiseline.

Želite li prirodniji pristup ublažavanju tegoba, također isprobajte ovo vrijedno voće. Bromelain ima i jako protuupalno djelovanje.

Odličan je za ublažavanje artritičnih bolova. Ananas potiče splašnjavanje oteklina i boli u artritičnim zglobovima, čime se postiže bolja pokretljivost tijela. Depresivne osobe trebalo bi da kozumiraju ananas jer se za njega smatra da oporavlja raspoloženje. Takođe, ananas smiruje upale , umanjuje otok i hematome. Ananas se preporučuju i kod akutnih bolesti sinusa, a zapaženo je i da pomaže bržem oporavku poslije povreda i hirurških zahvata.

Bromelain se dobiva iz stapke ananasa, a djelovanje mu je usmjereno ka ograničavanju lučenja tvari koje uzrokuju bok i oticanje. Taj enzim pomaže pri razgradnji fibrina, bjelančevine povezane sa zadržavanjem tekućine u tijelu.

Bromelain je manje poznato sredstvo protiv hunjavice i bronhitisa jer smanjuje gustoću sluzi u dušnicama. Pritom podržava i potiče djelovanje antibiotika. Neka istraživanja ukazuju na to da bi se u nekim upalama bromelain čak mogao koristiti umjesto antibiotika.

A obzirom da je sportašima anans dragocijen izvor vitamina najbolje ga je pojesti svježeg.
Onda ima najveću koncentraciju vitamina a nakon treninga će vam pomoći da se brzo oporavite i povratite izgubljenu energiju.

Je li dovoljno zreo najbolje ćete otkriti njuhom, pa dopustite nosu da vas vodi pri odabiru. Fini, slatkasti miris znak je kvalitete. Ne kupujte ananas koji ima loš miris, tamne mrlje ili meka područja na površini kore jer vrijeme tog anansa je prošlo.

Ananas drži visoku cijenu van sezone no kada je sezona ananasa možete ih naći vrlo povoljno na tržnicama stoga kada vidite da je njegova cijena prihvatljiva znati ćete da je to upravo voće koje će najbolje goditi vašem organizmu.

(L.B. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Sarajevu osvanuli plakati sa natpisom ‘I ti si potreban za odbranu BiH’

Plakati su urađeni po uzoru na one koje je pravila vojska SAD s ‘Uncle Samom’. Najnovije tenzije koje prave vladjuće...

Možda vas zanima i ovo