Petak, 1 ožujka, 2024

Prst u oko Europskoj uniji: Šta je Lavrov spremio za Vučića i Dodika, a šta PIC za Dodika?

Autor:Patria

Preporučeno

Pred Srbijom su jasni zahtjevi da kao zemlja aspirant za članstvo u EU prati politiku članica i pridruži se sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov sutra se obraća na posebnoj sjednici NSRS, a u okviru tačke dnevnog reda “Razmatranje informacija o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske”, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stiže u službenu posjetu Srbiji gdje će se zadržati dva dana. Sa Lavrovom će se sresti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je svjestan da će biti posljedica za Srbiju zbog ove posjete i bliskosti Srbije i Rusije.

Iako je 10. juna u Srbiju trebao stići i njemački kancelar Olaf Scholz sve je izvjesnije da će ta posjeta biti otkazana. Kakvu bi poruku Scholz poslao ako bi se nakon Lavrova pojavio u Srbiji?

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Čini se da bi Vučić bio sretan kada bi Lavrovova posjeta prošla u nekoj vrsti tajnosti, ali mu to neće poći za rukom. Svoj susret sa Lavrovom i to u Beogradu najavio je i Milorad Dodik što dodatno otežava stvari. Lavrov je u intervjuu za RTRS branio Dodika navodeći da nije uradio ništa što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu. To je signal da Dodik za svoje secesionističke aktivnosti ima podršku Rusije. Već je najavio i novi susret sa Putinom u drugoj polovini juna.

“Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to”, naveo je Lavrov.

Dok se Dodik bude nalazio u Beogradu sa Lavrovom u Sarajevu će biti održavana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) u kojem više Rusije ne učestvuje. Očekuje se da PIC zauzme odlučan stav u vezi aktuelne političke situacije i svih blokada koje provodi SNSD i Milorad Dodik uz podršku i HDZ i Dragana Čovića.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Naredna sedmica mogla bi biti odlučujuća i za Srbiju ali i za Milorada Dodika, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće moći još dugo voditi politiku “sjedenja na dvije stolice”. Pred Srbijom su jasni zahtjevi da kao zemlja aspirant za članstvo u EU prati politiku članica i pridruži se sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Ukoliko se nastavi ovakva politika Srbije i pokušaj balansiranja između Rusije i EU, doći će trenutak kada Vučića više niko neće smatrati “faktorom stabilnosti” kako se već godinama lukavo uspijeva nametnuti evropskim liderima. Vučić i Dodik susretima sa Lavrovom i gostoprimstvom koje će mu ukazati narugat će se cijeloj Evropskoj uniji, ali i SAD kao značajnom partneru.

Povoljnu cijenu plina koju je Vučić dogovorio sa Putinom prije nekoliko dana skupo će platiti i Srbija i njeni građani.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Kada je krajem februara Dodik razgovarao sa Lavrovom, Vučić je tada pred njemačkom šeficom diplomatije Annalenom Baerbcok kazao da nema nikakav kontakt sa ruskim zvaničnicima od napada na Ukrajinu. No, situacija se ubrzo promijenila, pa je za dobru cijenu gasa i nafte Vučić razgovarao sa Putinom.

S druge strane Rusiji bi svaki dodatni pritisak na EU odgovarao, a najbolji način za to je unošenje nestabilnosti na područje Zapadnog Balkana, a najbolji način je preko Milorada Dodika koji je već pokrenuo secesionističke planove i gura prst u oko EU, SAD-u, Velikoj Britaniji.

Prema agendi iz Moskve, Lavrov će se sastati sa Vučićem, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Narodne skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas