Petak, 17 rujna, 2021

Prva porodica iz BiH koja je žrtva odluke Trumpa: Moja djeca ovo nisu zaslužila

Nemojte propustiti

Vlasti SAD su porodici Blekić iz Bosne i Hercegovine poslali obavijest da moraju napustiti SAD nakon što njihova kćerka Medina završi srednju školu.

Medina će srednju školu završiti u maju, a njena je želja da nakon školovanja služi u američkoj mornarici. Kako stvari sada stoje, njena želje neće biti ispunjena.

Ova porodica živi u državi Florida, tačnije u regiji First Coast, i sada je pred deportovanjem, pišu tamošnji mediji. U SAD su došli 2008. godine na turističku vizu i u posljednjih 10 godina tamo su sebi izgradili potpuno novi život.

Medina, čijoj priči su američki mediji posvetili najviše pažnje, izjavila je kako želi nakon srednje škole postati anesteziolog u američkoj mornarici. Kako ističe, to joj je jedina želja i sve je usmjerila kako bi je ostvarila.

Kada je stigla u SAD imala je osam godina i trenutno je preokupirana borbom za stipendiju na univerzitetu u Miamiju. Kaže da živi “američki san”.

Njena majka Amra moli imigracione zvaničnike da im daju šansu “da se dokažu”.

– Mi želimo ovdje živjeti zbog svoje djece. Ona ne znaju ništa osim ove predivne zemlje, poručuje Amra.

Njena aplikacija za azil je odbijena pošto američke vlasti BiH ne smatraju više opasnom zemljom.

– Prepušteni smo na milost i nemilost imigracionih vlasti. Mi nemamo drugi plan, te i dalje smatramo da ne bi trebali biti deportovani, priča Amra.

First Coast News, koji su objavili priču o ovoj bh. porodici, tražili su i izjavu advokata porodice koji je rekao da je njima naređeno još 2013. da napuste SAD. Tada im je Odjel za imigracije, koji je bio pod Obaminom administracijom, dozvolio da ostanu jer nisu bili osuđivani.

Međutim, po dolasku Donalda Trumpa i njegove administracije, ovo diskreciono pravo je ukinuto i oni će, kao i hiljade drugih porodica, biti deportovani.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo