Subota, 16 listopada, 2021

Prva solarna elektrana u BiH uspješno posluje: Godišnje proizvedu energije za 100 domaćinstava

Nemojte propustiti

U martu prošle godine, preduzeće “Eko energija” iz Kalesije je na krovu sportske dvorane, koja je još u izgradnji, instaliralo solarnu elektranu, prvu takvu u Bosni i Hercegovini. Otac i sin Sadik i Selmir Fatić uložili su 800.000 KM u ovaj projekat. Ako je iko sumnjao u ovaj projekat, do danas se mogao razuvjeriti.

Foto: Kalesijske novine
Foto: Kalesijske novine

Selmir Fatić, mladi direktor „Eko energije“, zadovoljan je radom kalesijske solarne elektrane.

– Hvala Bogu, zadovoljan sam, sve ide po planu. Na godišnjem nivou se proizvede 140 hiljada KWh električne energije. Do sada smo ukupno prozveli oko 200 hljada KWh, kaže nam na početku razgovora Selmir Fatić.

Za sada, kako kaže, u radu elektrane nije bilo zastoja. Struja se dobija pomoću 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 m2, postavljena na krovu dvorane. Godišnja proizvodnja struje dovoljna je za zadovoljavanje potreba 100 domaćinstava.

Prizvedena struja se uključuje u sistem Ekektroprivrede BiH. Fatić kaže da nemaju problema sa naplatom isporučene električne energije jer je plaćanje regulisano ugovorom koji se upotpunosti poštuje.

S obzirom da je ugrađena najsavremenija oprema, koja radi automatski, cijeli proces proizvodnje opslužuje samo jedan uposlenik.

– Ovakvim elektranama proizvodi se ekološki čista energija. Projekti su zanimiljivi za investiranja i dosta je ljudi zainteresovano za ovakve projekte. U Kalesiji su dolazili i još uvijek mnogi dolaze da vide kako to sve funkcioniše. Ima i organiziranih posjete sa univerziteta, kaže Selmir Fatić.

Vremenska prognoza i Liga prvaka

Selmir Fatić ima tek 22 godine. Dok njegovi vršnjaci na TV uglavnom gledaju serije, filmove i utakmice Lige prvaka, Selmir najčešće gleda vremensku prognozu. Kako i ne bi kad mu od toga posao i profit zavise. Kaže da količina proizvedene struje direktno zavisi od broja sunčanih dana. Dok su mnoge prethodnih dana morile vreline, Selmir Fatić je zadovoljno trljao ruke.

Da je zadovoljan poslom, najbolje kazuju njegove riječi da već vrše pripreme za nova ulaganja u proizvodnju solarne energije kako na područuju Kalesije, tako i izvan Kalesije.

(Bh-index/Kalesijske-novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo