Srijeda, 27 siječnja, 2021

Prva zemlja u EU koja planira uvesti “zelene vakcina pasoše”: Ko ne primi cjepivo neće moći u javni prevoz, restorane i druga javna mjesta

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

FRANCUSKA – Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedjelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog “zelenog pasoša” za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Francuska vlada proslijedila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima.

Premijer Žan Kasteks proslijedio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao “zeleni vakcina pasoš” zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.

Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristuup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv korona virusa, prenosi agencija Anadolija.

Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedjelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog “zelenog pasoša” za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Zbog tog zakona ultradesničarka Marin le Pen napisala je da njena stranka nikada neće dozvoliti vladi da “prinudno uvede nešto što nije uspjela da nametne povjerenjem” i da građani koji se nisu vakcinisali ne smiju da se smatraju drugorazrednim građanima.

I član parlamenta Frederik Dima napisao je na Tviteru da neće dopustiti francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i premijeru Žanu Kasteksu da to učine.

Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše. Francuska bi ovim zakonom bila prva zemlja u Evropi koja uvodi ovakve “pasoše”.

“Ideja o vakcina pasošima već postoji”

Šef avio grupacije ADP Ogist de Romane izjavio je da ideja o vakcina pasošima, odnosno vakcinaciji pre putovanja, već postoji za neke destinacije i da je postojala i pre pandemije korona virusa.

On je to rekao za televiziju BFM i dodao da ne zna da li će vakcinacija protiv korona virusa postati obavezna, ali da smatra da to nije nikakva nova ideja.

– Na primer, ne možete da putujete u Tanzaniju, a da niste vakcinisani protiv malarije. tako da ta ideja nije novina – rekao je on.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kosor: Političari poput Dodika kod Bidena neće imati šanse

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je odnos administracije novog američkog predsjednika Joea Bidena prema Balkanu, kritizirajući, između ostalog,...

Možda vas zanima i ovo