Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Prve prognoze naučnika: Evo kad predviđaju kraj aktivnosti koronavirusa i kako dalje nakon njega!

Nemojte propustiti

Direktor državnog naučnog centra “Vektor” Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je riječ o koronavirusu.

Naučnici očekuju sniženje aktivnosti virusa korona do ljeta, jer dolazi toplije vrijeme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamjenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Paster” u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.

– Sad nam stiže ljeto, svuda će porasti temperatura, biće povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Virus korona određeno vrijeme opstaje u okruženju, ali ne može zauvijek. Nadam se da će na ljeto aktivnost virusa oslabiti. Optimalna temperatura za prenos virusa je od pet do 12 stepeni, upravo ono što sada imamo u evropskom dijelu Rusije. Takvi uslovi su povoljni za širenje virusa, dok toplota, očigledno, nije – istakao je Semjonov, prenosi Rusija 1.

Prema njegovim riječima, ljeto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

– Postoji velika vjerovatnoća da će se sa koronom desiti isto kao i sa virusom atipične pneumonije, koji je preplašio cijeli svijet 2003-2004. godine, kada je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga – podsjeća stručnjak.

Direktor državnog naučnog centra “Vektor” Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je riječ o virusu korona.

– Vjerovatno će preći u sezonsku bolest, što zači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji sa drugim virusima korona i gripom, ali, moguće, sa većim brojem teških slučajeva – ističe on, prenosi ATV.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo