Petak, 18 lipnja, 2021

Prvi maj: Uz niske plate radnici u BiH jedva dočekali slobodan dan

Nemojte propustiti

“Radnik sada jedva dočeka Prvi maj ili drugi državni praznik da bude slobodan, da se odmori, da završi neke poslove kod kuće.”

Radnicima nije do slavlja pa će Prvi maj jedva dočekati da se odmore od posla, gdje imaju loše uslove rada i niske plate, kažu sindikalci.

“Kvalifikovana radna snaga nam odlazi, ali i kompletne porodice, tako da se apsolutno ništa pozitivno ne može reći povodom Prvog maja”, rekla je Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Ističe da je njena velika želja da se situacija promijeni, odnosno da ljudi imaju veće plate i da ostanu ovdje.

“Ali, bojim se, kakve su najave, da bi moglo biti i gore nego što jeste. Veoma mali broj radnika u našoj oblasti će moći dostojanstveno proslaviti Prvi maj”, kaže Vrabičićeva u izjavi za “Nezavisne”.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, podsjeća da su nekada za Prvi maj organizovana veća radnička okupljanja u svim opštinama.

“Radnik sada jedva dočeka Prvi maj ili drugi državni praznik da bude slobodan, da se odmori, da završi neke poslove kod kuće. Međutim, nas radnike sada je zamijenila omladina. Pa vi vidite da mladi ljudi, koji nikad nisu radili, obilježavaju Prvi maj odlaskom u prirodu na roštiljanje. I drago mi je, oni kada postanu radnici, vjerovatno će više znati cijeniti rad i sam značaj Prvog maja”, kaže Ružičić.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe da bh. radnici nikada nisu bili u nezavidnijem položaju te dodaje da je FBiH vjerovatno jedini dio Evrope u kojem nije definisana ni najniža cijena rada.

“Prosječna plata podmiruje oko 45 odsto potrošačke korpe i onda vam je jasno da dvoje ljudi, koji rade i imaju sreću da dobijaju prosječnu platu, jedva sastavljaju kraj s krajem. Mislim da radnici u BiH nemaju nikakvog razloga za zadovoljstvo”, napominje Šatorović za “Nezavisne”.

Sa druge strane, Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da je potrebno malo više optimizma.

“Lično, kao čovjek i kao poslodavac zalažem se da Prvi maj ostane praznik i da ga zajedno sa svojim radnicima proslavljamo. Ne trebamo ga se odreći”, rekao je Škrebić u izjavi za “Nezavisne”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo