Subota, 27 studenoga, 2021

“Prvi mart”: Konjevičani danas napravili ogroman iskorak

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” pozdravlja konačni početak nastave za djecu iz Konjević-Polja po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo, čime je okončana agonija roditelja-povratnika i njihove djece, u kojoj posljednjih šest mjeseci Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nije ispunilo osnovne zahtjeve bošnjačke povratničke zajednice u ovom kraju – saopćeno je iz Koalicije “Prvi mart”.

U saopćenju se navodi da su, u ostvarivanju osnovnih prava pristupa obrazovanju, nediskriminacije, te osiguranja ravnopravnosti bez relgijskog i nacionalnog ekskluziviteta, Konjevičani, u saradnji s nadležnim institucijama iz Federacije BiH, a prvenstveno zahvaljujući svojim naporima, hrabrošću i istrajnošću, danas napravili ogroman iskorak.

-Taj iskorak se oslikava u činjenici da su oni poslali poruku da ukoliko institucije RS-a neće zaštiti njihova prava, oni će izaći izvan sistema i izboriti se za Ustavom zagarantirane slobode. Od ovog trenutka će i međunarodna zajednica sa više ozbiljnosti pristupiti problemu diskriminacije u obrazovanju u entitetu RS, te očekujemo da će do naredne školske godine izdejstvovati temeljite promjene koje će doprinijeti sekularizaciji i denacifikaciji nastavnog plana, programa i prakse u školama ovog bh. entiteta – dodaje se u saopćenju.

Koalicija “Prvi mart” je stajala i uvijek će stajati uz zahtjeve povratnika. I u ovoj borbi su, kako kažu, uvijek nudili ostvariva, realna i racionalna rješenja, davali konstruktivni doprinos, te se suzdržali od huškanja i širenja nacionalne patetike bez konkretnih rezultata.

-Hrabrost roditelja koji su poveli proteste pred OHR-om, te spremnost da sami riješe problem, kada njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, pokazali su čvrstinu duha povratničke zajednice kao osnova postojanja BiH sa ‘one’ strane linije razgraničenja. Školske klupe i obrazovanje novih generacija prva su linija naše odbrane – poručuju u Koaliciji “Prvi mart”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo