Petak, 3 veljače, 2023

Prvi potez nove kantonalne Vlade: Obustavljena nova zapošljavanja

Nemojte propustiti

U toku su primopredaje dužnosti u resornim ministarstvima Vlade ZDK-a, koje će biti završene do kraja sedmice.

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amra Mehmedić preuzela je u ponedjeljak premijersku dužnost od dosadašnjeg premijera Mirnesa Bašića.

Premijerka se u izjavi nakon preuzimanja dužnosti zahvalila građanima na podršci od trenutka kada je Bosanskohercegovačka inicijativa KF predložila kao nestranačkog kandidata za premijera pa sve do konačnog imenovanja na sjednici kantonalne skupštine.

– Prioritet Vlade će biti stabilizacija budžeta, pružanje boljih usluga korisnicima i građanima kantona te provođenje aktivnosti za razvoj privrede i ekonomskog razvoja. Pred nama su veliki izazovi i puno posla, ali sam uvjerena da će nova Vlada, konkretnim mjerama i razvojnim projektima, uspjeti pokrenuti pozitivne procese te stvoriti uslove za kvalitetniji život u našem društvu – rekla je Mehmedić.

U toku su primopredaje dužnosti u resornim ministarstvima Vlade ZDK-a, koje će biti završene do kraja sedmice.

Novoimenovani ministri su Benjamin Sinanović (ministar unutrašnjih poslova), Edin Hasaničević (ministar za pravosuđe i upravu), Dženana Čišija (ministrica finansija), Danijel Pašić (ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline), Zlatko Jelić (ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), Adnan Sirovica (ministar za boračka pitanja), Tanja Radoš Kosić (ministrica zdravstva) i Draženka Subašić (ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Samir Šibonjić (ministar za privredu) i Vinko Marić (ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu).

Vlada je u ponedjeljak kasno popodne održala prvu telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o potpisnicima platnih naloga do kraja godine, kojom su utvrđena ovlaštenja za potpisivanje naloga za plaćanje za premijerku i resorne ministre.

Također, Vlada je usvojila zaključak kojim je obavezala budžetske korisnike – ministarstva, uprave i upravne organizacije, kao i javne ustanove, budžetske i vanbudžetske fondove, javna preduzeća i ostala regulisana tijela pod kontrolom Zeničko-dobojskog kantona, da u periodu privremenog finansiranja, odnosno do donošenja budžeta za 2023. godinu, kao i pojedinačnih finansijskih planova, obustave sve postupke novog zapošljavanja službenika i namještenika u organima javne uprave, kao i postupke novog zapošljavanja u javnim ustanovama, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, javnim preduzećima i ostalim regulisanim tijelima pod kontrolom ZDK-a.

Zaključkom je naloženo da se obustave svi postupci unapređenja i premještaja državnih službenika i namještenika, kao i da se okončaju, odnosno prekinu svi ugovori o angažmanu, ugovori o djelu i slično s trećim licima, zaključno sa 31. decembrom ove godine, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo