Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Prvi proizvodi iz Dite u prodaji do 30. juna

Nemojte propustiti

Radnici Fabrike deterdženata “Dita” iz Tuzle ponovo su dobili nadu. Dugogodišnja borba za pravdu i opstanak, kažu radnici, u nekadašnjem tuzlanskom gigantu urodila je plodom, izvijestila je RTV Slon.

Nakon što je proglašen stečaj, u firmu ulazi stečajni upravnik, sa kojim postižu dogovor za pripremu mašina i prodaju proizvoda. Pojedini proizvodi trebalo bi da budu u prodaji do 30. juna.

RTV Slon navodi da je sve zatečeno kako je bilo i prije tri godine. Danima se rade pripreme za pokretanje proizvodnje, sve mašine su u funkciji, a radnicima, kažu, treba samo podrška vlasti.

“Da se pronađe strateški partner, i da se prime radnici, ovdje treba puno novog kadra, da naša djeca ne idu u inostranstvo, evo šanse da se ta djeca zaposle”, – ističe Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata “Dita”.

U toku je popisivanje kompletne imovine i stečajne mase, te su formirane određene komisije.

“Posjedujemo kadar koji zna napraviti prašak i tečne deterdžente, samo treba pravi vlasnik, pravi gazda”, – dodaje Mehmedović.

Radnici očekuju da će na skupštini povjerilaca, koja je zakazana za 30. juni, dobiti pozitivan odgovor, kako bi krenuli “punom parom” u proizvodnju. Optimističan je i resorni ministar.

“Molim građane TK i BiH da kupujemo domaće, da kad vidimo “Ditin” proizvod da ga uzmemo, jer samim tim pomažemo stečajnom upravniku da može što više ljudi povući sa biroa”, – dodaje Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK.

Nakon dugogodišnje mukotrpne borbe, radnici vide tračak dane u bolje sutra. Možda se bliži dan kada će građani ponovo moći kupiti 3 DE za pranje posuđa i brojne druge proizvode nekadašnjeg tuzlanskog giganta, dan kada će ponovo čuti “Fakat miriše bijelo “.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo