Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Prvi put javno progovorio Redžićev brat: Kada smo došli na Bare, tijela tamo nije bilo, policajci su bili ljuti, vikali su…

Nemojte propustiti

Kada smo došli u mrtvačnicu na Barama, tijela nije bilo. Ovi momci iz MUP-a su bili ljuti, vikali su: ko je dao odobrenje da se tijelo prebaci, ko je u tome učestvovao kada nije imao pravo na to?

ekshumacije-prof-redzica

Izet Redžić, brat prof. Sulejmana Redžića, koji je, po službenim izvještajima, umro zbog infarkta krvnih sudova, zatražio je u ponedjeljak obnavljanje istrage o bratovoj smrti. Akademik Redžić je pronađen mrtav 21. januara u koritu Lapišnice.
Supruga i kćerke prof. dr. Sulejmana Redžića su iz medija saznale za zahtjev o obnovi istrage.

“Evo, stalno nas neko zove i pita za to, jer u saopćenju Ministarstva sigurnosti, koje je Izet posjetio, stoji da su tamo bili članovi uže porodice, a mi ništa o tome zaista ne znamo”, rekla nam je juče ujutro dr. Amira, koja je tek kasnije saznala da je Izet Redžić bio u ovoj posjeti.

“Mi doista nismo ni u kakvoj zavadi, normalno kontaktiramo i malo mi je čudno što nas niko nije ništa pitao za taj odlazak. Izet mi nije mogao dati nikakvo objašnjenje. Ni ja ni moje kćerke ne vjerujemo u zvanične rezultate uzroka smrti našeg Sulejmana. Toksikološki nalaz i infarkt krvnih sudova! Kako to povezati? Sve miriše na debelu petljavinu, ali nije nam jasno šta sada raditi a da to ima smisla, a ne da se upuštamo u neke bitke koje bi služile ko zna čemu, samo ne istini”, kaže prof. dr. Amira Redžić.

“Ja sam otišao u Ministarstvo prije svega u ime naše majke. Jer, nas dvojica braće i tri sestre imamo i živu majku, koja sve ovo teško podnosi i koju niko nikada ništa nije obavijestio, pa ni sada, kada je, navodno, na slučaj stavljena točka. A od samoga nestanka Sulejmana nama mnogo toga nije bilo jasno, mnogo toga nam je neprihvatljivo i imamo puno razloga da sumnjamo u korektnost istrage i u to da je Sulejman umro prirodnom smrću”, ističe Izet, koji kaže da je vidio mrtvog brata svojim očima, zajedno sa još nekoliko osoba, a među njima su bili i oni kojima nije prvi put suočiti se sa takvim situacijama. Tvrdi, nikome ta smrt nije ličila na prirodnu.

“Ne mislim samo na okolnosti nestanka i na mjesto gdje je i kada nađen. Sulejman je imao podlive ispod lakata i ispod koljena, imao je povredu na potiljku glave, o kojoj niko nije govorio. No, tijelo koje smo vidjeli nije pripadalo čovjeku koji je umro 7. januara. A u javnost je odmah otišla izjava o tome da je njegovo tijelo bilo u stanju raspadanja. Zašto”, pita Izet, koji sumnju veže i za navodnu činjenicu da je Sulejmana tražilo 1.500 policajaca.

“Tako su rekli njegovoj supruzi, ali ja sam dobio povjerljivu dojavu da Sulejmana tada niko nije tražio. Kao da je nekome odgovaralo da prođe vrijeme ni u što? Zašto nikada u javnost nije izašlo ime jednog ili više lovaca koji su ga, navodno, pronašli? Poslije se govorilo i o nekakvim drvosječama, ali sve je to u magli. Šta se tu ima skrivati? Koliko puta bude nečija smrt u prirodi i odmah se pojave svjedoci, daju izjave novinarima? Zašto je sada napravljen izuzetak? Pitao sam i šta je s kamerom i mobitelom moga brata i niko mi ne zna ništa reći? Kažu, tražit će, ali kako to da nikome nestanak kamere nije ništa značio kada je i malom djetetu jasno šta ova predstavlja”, govori Izet.
Sumnje Sulejmanove braće i sestara povećane su nakon prebacivanja tijela.

“Amiri je teško bilo ići na prepoznavanje i ja sam to preuzeo na sebe. Dogovorio sam se s ljudima iz MUP-a da dođem prije 8 sati pred MUP, no tu smo se zadržali oko sat. Rekli su mi da su izbile neke komplikacije. Kada smo konačno stigli u mrtvačnicu na Barama, tijela nije bilo. Ovi momci iz MUP-a su bili ljuti, vikali su na one tamo radnike: ko je dao odobrenje da se tijelo prebaci, ko je u tome učestvovao kada nije imao pravo na to bez njih? I bez mene! Ne bih ni znao da to nisu legalne radnje da nisam njih čuo svojim ušima. A da i ne govorim o tome da se prvo kazivalo da će tijelo biti dato na obdukciju u Istočno Sarajevo”, govori Izet, dodajući da je ministar sigurnosti njemu rekao da on nije nadležan u ovom slučaju, ali da će državnom tužiocu uputiti zabilješku s sastanka: “Želimo istragu na nivou države”, jasan je Izet. No, to bi značilo i ekshumaciju tijela. Da li će to tražiti?

“Sada vam ništa više ne mogu reći”, kazao nam je Izet Redžić, ističući da će porodica dobiti neke informacije i pravce djelovanja. Od koga, nije rekao.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić je iz kuće izašao 7. januara u 14.35, a njegov nestanak porodica je prijavila policiji 9. januara.

Prof. dr. Redžić je bio šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je vodio i Centar za ekologiju i prirodne resurse.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo