Srijeda, 6 prosinca, 2023

Prvi put objavljene fotografije iz bunkera snimljene neposredno nako što se Hitler ubio

Preporučeno

U potpuno porušenom Berlinu, krajem aprila 1945. godine, dvije su smrti označile i definitivni kraj zloglasnog Trećeg Reicha. U bunkeru koji im je bio zadnje sklonište, ubili su se nacistički vođa Adolf Hitler i njegova ljubavnica i pred sami kraj života i supriga Eva Braun. 30. aprila 1945. ona je popila smrtnosnu dozu otrova cijanida, a Hitler se upucao metkom u glavu.

Upravo se čita:  BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

hitler2

William Vandivert, fotograf magazina Life bio je prvi zapadni fotograf kojem je dopušten ulazak u bunker. Neke fotografije koje su snimljene u razorenom Berlinu u julu 1945. godine su objavljene u spomenutom magazinu, ali nikada i fotografije iz bunkera. Prvi put, nakon 68 godina dostupne su na internetu i mogu se pogledati na stranici magazina Life. Na fotografijama se može vidjeti krv na sofi gdje je počinjeno dvostruko samoubistvo, kao i Hitlerov pištolj.

Upravo se čita:  Hoće li manji kafići uvesti zabranu pušenja?

Prema izjavama pratnje nacističkog vođe, Hitler je za samoubistvo iskoristio 7.65 milimetarski Walther PPK. Zanimljivo je da metak nije pronađen, što bi moglo značiti da je završio u njegovoj lobanji. U godinama koje su uslijedile, i to je bio osnov za mnoge špekulacije i teorije zavjere po kojima je sve bilo inscenirano i da se navodno Hitler uopće nije ubio, već je u tajnosti otišao u Južnu Ameriku, gdje tobože živio čak do 1962. godine pod lažnim identitetom.

Upravo se čita:  Tragedija u Njemačkoj: Na poslu preminuo radnik iz Bosne i Hercegovine!

hitler-

 

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo