Subota, 15 svibnja, 2021

Prvi put u historiji bijelci manjina u Londonu

Nemojte propustiti

Broj Britanaca bijele puti u Londonu smanjen je u prvoj deceniji novog milenijuma za 620.000, što je jednako cijeloj populaciji Glasgowa.

Foto: Agnecije
Foto: Agnecije

Kao posljedica toga Britanci bijele puti su sada manjina u Londonu i oni čine 45 odsto stanovnika, navodi se u analizi BBC-ja.

Analitičari ističu da je, iako se samo po sebi nameće dosta negativno objašnjenje, a to je da bijelci moraju da odlaze pritisnuti stranim imigrantima, vjerovatniji razlog da je riječ o aspiracijama radničke klase i ekonomskom uspjehu.

U analizi se navodi da je, iako je bijela populacija Britanaca smanjena za 620.000 u Londonu, ta ista populacija povećana u ostatku Engleske i u Velsu.

Ukupan pad bijelog stanovništa objašnjava se niskim priraštajem i emigracijom.

U godinama između dva popisa stanovništva – 2001. i 2011. došlo je do velikih kulturoloških promjena u Londonu, posebno u rubnim opštinama.

Analitičari vjeruju da su bijelci morali da odlaze jer su njihova naselja izmijenjena u kulturološkom smislu, gdje su čajdžinice i restorani zamijenjeni grilovima sa piletinom u kome se hrana služi “za ponijeti” i halal supermarketima koji opslužuju pridošlice.

Međutim, postoji i teorija da su porodice radnika koje su svojevremeno pobjegle iz siromašnijih predgrađa i londonskog naselja East Enda, koje je skoro sravnjeno njemačkim bombama u Drugom svjetskom ratu, pronašle nove prilike u rubnim područjima Londona, a zatim u posljednjoj deceniji uspjeli zahvaljajući privrednom rastu i stambenoj situaciji da unovče svoju imovinu.

Većina je od stečene imovine kupila kuće na selu ili pored mora.

U analizi BBC-ja navodi se da je riječ o aspiraciji i uspjehu bijelaca, a ne o bježanju ispred pridošlica.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo